U Radunicama 72 sata bez kompromisa


U petak, 25. rujna 2020. u župi Radunice okupilo se dvadesetak volontera, kako bi sudjelovali u akciji „72 sata bez kompromisa“.

Sudionicu su se prvog dana okušali u stolarskom zanatu. A budući da u ovoj župi sela dosta raspršenih, potrudili su se napraviti drvene putokaze.  Usto, postavili su sve znakove te na njih stavili reflektirajuća svjetla kako bi ih putnici i prolaznici mogli vidjeti i u mraku. Pored putokaza postavljene su i tri karta župe na kojoj se nalaze nacrtana sva sela i groblja te pored karte slike kapelica. Kartu župe  je 2010. nacrtao Nikola Badanković u Sarajevu.

Najmlađi volonteri su se potrudili te prelakirali sve klupe ispred Crkve, pokupili lišće u župnom dvorištu te su prevezli drva bliže župnoj kući. A dok župnik loži grijanje – grije se i naša cijela crkva, jer smo nedavno ugrađeno podno grijanje.

Drugi dan skupina volontera uputila se u Cerije kod kapelice sv. Petra. Zbog nemogućnosti održavanja i malog broja ljudi koji žive u tom selu, kapelica je bila obrasla živicom i drvećem. Volonteri su se potrudili te očistili oko kapelice i popravili ogradu.

Druga skupina ostala je u župnom dvorištu s namjerom postavljanja karte župe i ispisa na ceradu plakata koja predstavlja 150 godina postojanja. Ispod župne kuće nalazilo se drveće koje su trebali sasjeći. i volonteri su  to uspješno obavili. Pored svega, otišli su i na Brankovićima te tamo uredili groblje.

U nedjelju su svi sudionici volonterske akcije imali zajedničko druženje i roštilj. Pogledali smo slike i video prošlih volonterskih akcija, te su u popodnevnim satima zaigrali i nogomet.

V.M., J.Vr.,KT