U župi Uskoplje upriličena 38. "Zlatna harfa"


Ovogodišnja smotra dječjih zborova župa Središnje Bosne pod nazivom "Zlatna harfa 2024." održana je 8. lipnja u župi Uznesenja BDM u Uskoplju. Bila je to 38. "Zlatna harfa" po redu, a ove godine održana je u spomen 800. obljetnice Božića u Grecciu i stigma Sv. Franje Asiškoga.

Foto: Župa Uskoplje

Foto: Župa Uskoplje

Središnja tema smotre bila je Mira Tvog da budem glas, a sudjelovalo je sedam zborova s oko 250 djece. Svečanom procesijom oko crkve započela je euharistija koju je slavio župnik fra Josip Mihael Matijanić. U svojoj jednostavnoj i mladima prilagođenoj propovijedi fra Josip je podsjetio na važnost pjevanja, ali i skladnog pjevanja. "Tko pjeva, dvostruko moli, tko dobro pjeva trostruko moli", podcrtao je propovjednik.

Liturgijsko slavlje animirali su dječji zborovi, a dirigentsku ulogu preuzeo je župni vikar u Busovači fra Stjepan Antolović. Sviranje su upotpunili Luka, Ivano i Milenko, svi iz Busovače.

Oltarni prostor je uresila s. Renata Plazibat, katehistica u Uskoplju.

Na kraju mise, a prije završnog blagoslova predstavnici zborova su izvukli iz košarice redni broj nastupa. Nakon euharistije napravljena je zajednička fotografija za što se potrudio fra Zvonimir Batista s framašima.

Slijedio je kratki odmor i priprema za službeni nastup u kojemu su nastupili dječji zborovi župa: Uznesenja BDM Uskoplje i voditeljica s. Renata Plazibat s pjesmama Svim na zemlji i Kada zvijezda divna; Sv. Ivana Krstititelja Podmilačje i voditeljica s. Dragica Ljubos, ŠSF, s pjesmama O, Betleme i Svi krajevi svijeta; Sv. Mihovila i Male škole Vareš sa s. Ružicom Marijić, ŠSF, otpjevali su pjesme Adeste fideles i Oj, Djetešce ti moje drago; Presvetog Trojstva Novi Travnik i voditeljica s. Mirela Iličić, FDC, izveli su pjesme Tiho pada i Pada zimska noć; Sv. Mihovila Ovčarevo i voditeljica Dragana Babić otpjevali su pjesme Zdravo budi Mladi Kralju i Glasnik velikoga Kralja; Sv. Ante Padovanskog i voditeljica s. Auksilija Milić izveli su pjesme Klanjam Ti se, Kraljiću i Kolike li radosti, Isuse te Sv. Ante Padovanskog Busovača i voditelji fra Stjepan Antolović, OFM i s. Anđelka Jukić, ŠSF otpjevali su pjesme Veseli se Majko Božja i Blagoslovljen budi.

Izvedene pjesme bile su božićnog duha i dobro su se oklopile u proslavu obljetnice koja se na poseban način obilježava u franjevačkom redu.

V. Dujmović, Ž.I., KT