Deževice

Učenici KŠC-a Sv. Josip u Deževicama i Fojnici


Učenici osmih razreda Osnovne škole KŠC-a „Sv. Josip“ iz Sarajeva skupa s nastavnicama pohodili su 21. rujna župu Gospe Snježne Deževice i vrelo Sv. Jakova Markijskog u Deževicama.

Prvo su posjetili Reumal u Fojnici i uz stručno vodstvo upoznali to poznato lječilište. Potom su se uputili u drevni Franjevački samostan Sv. Duha u Fojnici, gdje su ostali iznenađeni velikom zbirkom povijesnog blaga kojeg čuva muzej samostana.

Poslije razgledavanje živopisne Fojnice đaci su se s nastavnicima uputili na poznatu deževičku lokaciju – vrelo Sv. Jakova Markijskog. Ovih dana svetište u Deževicama priča posebnu priču. Ljepota prirodnih boja, šum vode i prisutnost molitve čovjeka jednostavno preporode.

Gosti su upoznali znamenitosti i povijest Deževica, kao i glavne karakteristike ovog hodočasničkog mjesta kojega godišnje posjeti više od 35 000 hodočasnika. Nakon obilaska vrela Sv. Jakova, učenici su se uputili u dvorište župne crkve Gospe Snježne u Deževicama, gdje ih je dočekao domaći župnik don Marin Marić.

Poslije razgledavanja fojničko-kreševskog bogatstva učenici su slobodno vrijeme iskoristili za igranje i šetnju po prirodi. Umorni od planinskog zraka i prepuni lijepih dojmova iz Deževica i Fojnice u poslijepodnevnim satima uputili su se u Sarajevo.

KT