Sarajevo

Ukop uzornoga vjernika Ante Ivića


Na sarajevskom gradskom groblju Sv. Josip, 11. veljače, pokopan je uzoran vjernik i dobročinitelj brojnih crkvenih institucija u Sarajevu gosp. Anto Ivić.

U nazočnosti nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog Tome Vukšića, 20-ak dijecezanskih i franjevačkih svećenika, časnih sestara te mnogobrojne rodbine i prijatelja, sprovodne obrede predvodio je katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić.

U prigodnom je posmrtnom slovu izrazio sućut ožalošćenima te ukazao na izniman vjernički put pok. Ante čiju su dobrotu iskusili mnogi, a na osobit način župe i crkvene institucije kojima je pomagao rješavati brojne birokratske poslove te bio od višestruke pomoći u pastoralu.

Anto Ivić je rođen 24. kolovoza 1936. u Kupresu od oca Blaža i majke Ane rođ. Raštegorac koja je još prije II. svjetskoga rata ostala udovica. Nakon stradanja koje je zadesilo taj kraj morali su u izbjeglištvo te se Anto više nije vraćao na svoje rodno ognjište.

Osnovnu je školu završio u Bugojnu, Franjevačku gimnaziju u Visokom i jedno vrijeme studirao teologiju. Poslije se krenuo put obiteljskoga života, ali je uvijek ostao vezan uz Crkvu.

Kasnije je završio studij geodezije i ekonomije u Sarajevu te cijeli radni vijek proveo u Elektroprivredi.

Godine 1964. u Sarajevu se oženio s Tonkom rođ. Pavičić i s njom podigao četvero djece.

Bio je i društveno angažiran u Općini Centar u Vijeću za odnose s vjerskim zajednicama, a u teškom vremenu rata i humanitarno je pomagao, a potom bio uključen u rad HKDD-a.

Sudjelovanje velikog broja osoba iz duhovnoga staleža na ukopu pokojnika upućuje koliko je Anto značio za Katoličku Crkvu u Sarajevu.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

KT