Ukopana Marica Kljajić, majka fra Miroslava


Na mjesnom groblju u župi Sv. Ilije proroka u Novom Šeheru kod Žepča, 9. srpnja, ukopani su zemni ostatci uzorne vjernice Marice Kljajić, majke člana Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene i vojnog kapelana u Banjoj Luci fra Miroslava Kljajića.

Marica je preminula, 7. srpnja, u 85. godini života. Misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka slavio je vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju pokojničina sina fra Miroslava, vikara Provincije Bosne Srebrene fra Janka Ćure, definitora i župnika župe Barlovci fra Ive Orlovca, župnika u Novom Šeheru fra Josipa Jukića, župnika i gvardijana na Petričevcu fra Domagoja Šimića, župnika i gvardijana u Kreševu fra Josipa Tomasa, kancelara Vojnog ordinarijata u BiH vlč. Josipa Tadića te ostalih vojnih kapelana i drugih svećenika.

Pozdrav nadbiskupu Vukšiću, svećenicima i svim okupljenima uputio je župnik domaćin fra Josip te izrazio kršćansku sućut rodbini, prijateljima i znancima pokojne Marice, a na osobit način njezinu sinu fra Miroslavu i njezinoj kćerki Tatjani.

„Smrti zapravo i nema nakon Isusovoga uskrsnuća“

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić je kazao kako svaki prekid ovozemaljskoga života, odnosno svaka ljudska smrt, u svima koji su pokojnika poznavali, ostavlja određenu prazninu što posebice vrijedi za najbliže srodnike pokojne osobe koja odlazi s ovoga svijeta. „No, uz tu žalost i ožiljak praznine koji ostaje nakon odlaska pokojne osobe, mi kršćani znademo da je Isus, ne samo umro i ostavio ožiljak članovima obitelji s kojima se rastao i svojim poznanicima i učenicima s kojima je dijelio život, nego je i uskrsnuo i sve te ožiljke na neki način ozdravio, osmislio, dao im svrhu, protumačio ih svojim uskrsnućem na posvema nov, do tada nečuven način“, istaknuo je mons. Vukšić te naglasio kako je „i sama smrt prolazna kategorija, jer smrti zapravo i nema nakon Isusovoga uskrsnuća, jer se vjernima samo život mijenja, a ne oduzima, budući da nakon smrti, vjerujemo, započinje nov način istoga života, iste osobe, istoga brata i sestre koji je otišao s ovoga svijeta“.

„Živjela u vjeri u uskrsnuće i život vječni“

Posvijestio je kako je vjera u vječni život i ponovni susret s dragim pokojnicima lijek za svaku žalost i razlog svake nade i optimizma u ljudskom životu već na ovome svijetu. „Stoga mi, kršćani, kao i svi ostali ljudi, naravno, žalimo zbog smrti dragih osoba, ali, s druge strane, u Isusovom uskrsnuću nalazimo ne samo osmišljenje i tih patnja i toga umiranja na ovoj zemlji, nego i osmišljenje svih naših suza, žalosti, molitava i stremljenja. Dragi Bog je po Isusovom uskrsnuću odgovorio na osnovnu ljudsku želju, na osnovno ljudsko stremljenje da nikad se ne umre, nego da se zauvijek živi. Njegovo uskrsnuće je prvina usnulih“, podsjetio je nadbiskup Vukšić na riječi Sv. Pavla apostola i potom se osvrnuo na pročitani misni odlomak iz evanđelja po Luki u kojem Isus poučava kako je potrebno biti budan, opasanih okova i sa svjetiljkom upaljenom u ruci, čekati dolazak Gospodara života.

„Znademo da je pokojna Marica ne samo živjela ovaj život, nego kao vjernica živjela ga je u vjeri u uskrsnuće i život vječni. I molimo dragoga Boga da je nagradi životom vječnim. Vjerujemo također da je kao Isusova vjernica prošla kroz ovaj život opasanih bokova, tj. da je na kraju života ponijela i zasluge na onaj svijet i da je to radila s upaljenom svjetiljkom, hraneći svoje djelovanje mudrošću Evanđelja svjetlom s nebesa - Isusom Kristom koji je naša nada“, kazao je na kraju propovijedi nadbiskup Vukšić.

U ime provincijala fra Zdravka Dadića i članova Bosne Srebrene riječi sućuti izrekao je fra Janko koji je nakon euharistije predvodio sprovodne obrede.

Inače, Marica je rođena je 13. veljače 1939. U kršćanskom braku sa suprugom Tadijom, koji je preminuo 2004., imala je dvoje djece, sina fra Miroslava i kćerku Tatjanu.

M.A., KT