Sarajevo

Uočnica Velike Gospe na Stupu


U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u istoimenoj župi i svetištu u sarajevskom naselju Stup, 14. kolovoza, slavljena je misa uočnica koju je predslavio vlč. Ilija Orkić, župnik u Radunicama.

Uz sudjelovanje oko 250 vjernika u koncelebraciji je bilo šest svećenika koje je na početku pozdravio župnik vlč. Miroslav Ćavar.

U svojoj propovijedi vlč. Orkić najprije je podsjetio vjernike kako Crkva dan uoči Velike Gospe slavi spomendan Sv. Maximilijana Kolbea, sveca koji je svoj život dao u koncentracijskom logoru kako bi spasio oca jedne obitelji. U središte svoga promišljanja stavio je odnos problem-prilika te je istaknuo kako u svim životnim situacijama koje izgledaju problematično vjernici mogu vidjeti prigodu za djelovanje. „Kao vjernici pozvani smo u svim poteškoćama gledati prigodu za djelovanje. Možda nismo u mogućnosti u svojoj svakodnevnici riječima propovijedati vjeru, ali uvijek možemo savjesnim postupcima istu svjedočiti“, zaključio je radunički župnik.

Na kraju sv. mise, koju su svojim skladnim sviranjem i pjevanjem animirali mladi župe, riječi zahvale uputio je vlč. Ćavar. Osobito je zahvalio vlč. Orkiću koji je slavio sve mise trodnevnice. Uslijedila je molitva litanija pred zavjetnom Gospinom slikom. Ove godine zbog loših vremenskih prilika sv. misa slavljena je u župnoj crkvi, a ne na vanjskom oltaru.

Proslava Velike Gospe u svetištu na Stupu nastavlja se sutra sv. misama u 6, 7, 8, 9 (bolesnička), 11 i 19 h. Svečanu sv. misu u 19 h prema tradiciji predslavit će vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. Također će tijekom cijelog dana biti mogućnost za sakrament pomirenja.

KT