Upoznavanje kulturne baštine Rame, Livna i Širokog Brijega


Skupina mladih okupljenih u Udruzi katoličkih studenata Emaus 5. i 6. lipnja sudjelovala je u studijskom putovanju, u okviru projekta Cooltura koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Cilj studijskog putovanja bio je upoznati kulturne vrijednosti tragom čuvara hrvatske kulturne baštine, odnosno franjevaca koji stoljećima stoje kao štit duhovnom i kulturnom blagu hrvatskog katoličkog naroda u Bosni i Hercegovini.

Vrijednosti koje izvor imaju u vjeri
Prvog dana studijskog putovanja mladi su posjetili vrlo vrijedne sakralne i kulturne cjeline Franjevačke provincije Bosne Srebrene – samostane u Rami, na Šćitu te u Livnu, na Gorici.

U franjevačkom samostanu u Rami, na Šćitu, dočekao ih je gvardijan fra Andrija Jozić koji ih je upoznao s gradnjom crkve i samostana, te ostankom fratara na ovom mjestu kroz teška i izazovna vremena. Istaknuo je važnost triju žena za ramski puk: ramska majka, Majka Božja i Diva Grabovčeva kao simbol časti i vjernosti. Također im je ispričao što simboliziraju skulpture na obali jezera - Ramski križ te Posljednja večera pod nazivom Jedno mjesto.

Iz Rame je put nastavljen k Livnu gdje su mladi posjetili crkvu i muzej Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla na Gorici. Ondje ih je dočekala Božica Barišić, voditeljica arhiva i knjižnice livanjskog samostana. Mladi su imali priliku vidjeti jedan od najljepših i suvremeno uređenih muzeja u Bosni i Hercegovini, koji čuva ostatke iz različitih povijesnih razdoblja, od antike do suvremenog doba te svjedoči o bogatoj prošlosti livanjskoga kraja.

U nastavku je slijedio obilazak galerije Gabrijela Jurkića, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih slikara svih vremena, koji se posebno ističe po vjerno prikazanim pejzažima Bosne, ali i brojnim portretima. Mladi su imali priliku pogledati i dio bogate knjižnice koja čuva djela znamenitih franjevaca Matije Divkovića, Ivana Bandulavića, Stjepana Margitića i dr. Posjet je okončan obilaskom crkve koja se ističe velikom umjetničkom i sakralnom vrijednošću.

Širokobriješka okrjepa
Drugi dan započeo je sudjelovanjem na sv. misi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu. Potom je mlade dočekao đakon fra Džoni Dragić te im ispričao o nastanku crkve na Brigu još u vrijeme kada je Hercegovina pala pod tursku vlast. Zatim su imali priliku pogledati unutrašnjost bogomolje u kojoj se nalaze grobovi poznatih franjevaca Hercegovačke provincije fra Didaka Buntića - graditelja crkve i narodnog prosvjetitelja, te Rafe Barišića - prvog hercegovačkog biskupa. Posjetili su potom galeriju franjevačkog samostana te mjesto stradanja širokobrijeških franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U poslijepodnevnim satima mladima se pridružila Širokobriježanka Antoinette Čerkez, pjevačica i influencerica, u okviru programa Yout Fluence – uključi se, služi i prati, koja je mladima govorila o usponima i padovima na svom životnom putu, osobnom značaju vjere u Boga te izazovima s kojima se susreće mlada osoba ako se želi ostvariti na glazbenoj sceni i društvenim mrežama.

Tijekom studijskog putovanja s mladima su u pratnji bili djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije u čijoj će produkciji biti objavljen nastavak dokumentarnog serijala Cooltura.

Marija Puljić/ J.P., KT