Upriličen koncert kršćana grada Sarajeva


Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva upriličilo je, 20. siječnja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, Vijeće za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH.

Piše: Tina Matić

Nazočne glazbenom programu pozdravio je vojni biskup mons. Tomo Vukšić, izričući radost za održavanje, sad već, ustaljenog i lijepog običaja – ekumenskog koncerta.

Na samom početku pozdrava i uvodne riječi, mons. Vukšić poručio je kako je koncert zapravo pjevana molitva za jedinstvo svih kršćana. „A ovaj događaj zajedništva nas koji smo po krstu živi udovi Kristova tijela što ga nazivamo Crkva, ustvari je zajedno s našom glavom – Kristom nastavak Isusove molitve za jedinstvo i naš čin kojim se ponizno pridružujemo Njemu. Naime, kao što nam je svima poznato, Isus je za vrijeme posljednje večere izgovorio svoju poznatu svećeničku molitvu koja je ustvari njegov duhovni testament. Iz nje proizilazi da je više bio zabrinut radi mira i jedinstva svojih učenika, ondašnjih i budućih nego li zbog svoje smrti i muke, iako je znao da će vrlo brzo uslijediti“, rekao je vojni biskup te pozdravio izvođače, a čestitku za 130. godišnjicu uputio je Srpskom pjevačkom društvu Sloga.

Poseban  pozdrav uputio je nazočnom apostolskom nonciju mons. Luigiu Pezzutu

Ovogodišnji ekumenski koncert uljepšan je nastupom četiri zbora koji su na sebi svojstven način publici donijeli iznimna umjetnička i glazbena djela.

Najprije je nastupilo Srpsko pjevačko društvo Sloga iz Sarajeva kojemu je dirigent Stefan Mojsilović, magistar crkvene glazbe, a izveli su skladbe Defte lai (stihira iz XIII. st. od nepoznatog autora), Svjati Bože (Petar Iljič Čajkovski), Tebe pojem (Stevan Stojanović Mokranjac), Dostojno jest (Petar Dinev), S' nami Bog (Arhiepiskop Jonatan Eleckih)

Potom je uslijedio nastup Muzičkog sastava Kršćanske baptističke Crkve i Evanđeoske Crkve Koševsko Brdo – Sarajevo koji su izveli Snagom Tvog Imena i O Sveta Noć.

Ove godine koncert je uveličan i nastupom Evanđeoske Crkve – Dolac Malta koja je izvela dvije pjesme – Svjetlo svijeta i Ljubav ta.

Za kraj je nastupio Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler koji je otpjevao skladbe: Pjevajte Gospodinu (Peter Wagner), Na nebu moje duše (L. van Beethoven), Svrši stope moje (Krsto Odak) prilikom koje je solo pjevao bariton Dragan Pavlović, Velik je Gospodin (s. Lujza Kozinović), U sve vrijeme godišta (Harm: A. Canjuga), Gloria (Napjev: Francuska; Harm: N. Dujić) i Kyrie – iz „Messe solennelle“ (Louis Vierne).

Po završetku koncerta, mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH zahvalio je nazočnima, a osobito izvođačima koji su dali poseban doprinos ovom događaju i pozvao sve na druženje u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište.