Slavonski Brod

Uskrsna večer okupila 600-tinjak Posavljaka


Tradicionalna 11. u nizu Uskrsna večer okupila je 1. travnja u dvorani „Prestige" u Slavonskom Brodu 600-tinjak Posavljaka i njihovih prijatelja.

Organizatori večeri bili su članovi KUD-a Posavski biseri. Uz predsjednika KUD-a Ivana Kovačevića uskrsnu čestitku uputili su Posavljacima na početku večeri domaći župnik Ivan Tolj, plehanski gvardijan fra Anto Tomas te zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.

Kao sin Bosanske Posavine uz uskrsnu čestitku slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara predao je predsjedniku KUD-a i financijsku pomoć za rad društva. Pohvalili su trud, napor i ljubav Posavskih bisera koji i na takav način okupljaju svoje Posavljake, jer mnogima je to i jedina prigoda za susret, razgovor i promišljanja o svojem rodnom kraju.

Večer su pjevanjem uveličali braća Ilija i Marko Begić. Zahvaljujući brojnim sponzorima, i ove godine upriličena je bogata tombola, a prikupljena sredstva namijenjena su za rad društva. Cijeli program vodile je tajnica KUD-a Maja Knezović.

KUD Posavski Biseri bilo je iz Bosanske Posavine prvo osnovano društvo u Slavonskom Brodu nakon rata. Osnovano je 5. srpnja 2005. s ciljem očuvanja običaja i tradicije, kulturne baštine Hrvata Bosanske Posavine, prenošenja na mlade naraštaje i otimanje od zaborava.

Osim toga cilj je društva povezati i zbližiti u ratu raseljene. Nerijetko su u KUD-u uključene gotovo cijele obitelji kao što su to obitelji predsjednika KUD-a Ivana Kovačevića, potpredsjednika Ante Pekeza i tajnika Nikole Katinića. Dosada su nastupali na raznim manifestacijama diljem republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz Uskrsnu večer organiziraju i smotre folklora u brodskoj Tvrđavi pod nazivom Posavino tvoj te biser štuje, hajte gosti pjesma nek se čuje.

IKA / KT