Sarajevo

Vanjska proslava naslovnika Vrhbosanske nadbiskupije i sarajevske katedrale


Svečanim misnim slavljem sarajevskoj katedrali Srca Isusova bilo je 10. lipnja na vanjski način proslavljeno Presveto Srce Isusovo, zaštitnik Vrhbosanske nadbiskupije i sarajevske katedrale.

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Foto: Lidija Pavlović-Grgić

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Prije početka bogoslužja predvoditelj svete mise, splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić, pomolio se s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom kard. Puljićem u katedrali na grobu prvoga vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera koji je Vrhbosansku nadbiskupiju posvetio Presvetom Srcu Isusovu. Uslijedila je svečana ulazna procesija, a na početku mise riječi nadbiskup Vinko pozdravio je nad/biskupe, svećenike, redovnice, bogoslove i brojne vjernike i Prijatelje Malog Isusa. Uz riječi dobrodošlice pozvao je nazočne da ovu svetu misu posebno, po Papinoj želji, mole i prikažu ju za posvećenje svećenika.

Stadlerova katedrala

Započevši bogoslužje, nadbiskup Barišić podsjetio je na značajne ovogodišnje Stadlerove jubileje – 175. obljetnica rođenja, 150. obljetnica ređenja i 100. obljetnica smrti. „S vama djelim radost da je svoju katedralu u onom vremenu nadbiskup Stadler posvetio Srcu Isusovu – izvoru ljubavi Božje“, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup koji je liturgiju slavio u zajedništvu s kardinalom Puljićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem, vojnim ordinarijem u BiH mons. Tomom Vukšićem, pomoćnim vrhbosanskim biskupom mons. Perom Sudarom, apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom, generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Lukom Tunjićem, ekonomom i delegatom Franjevačke provincije Bosna Srebrena fra Nikicom Vujicom, rektorom katedrale mons. Antom Meštrovićem, katedralnim župnikom preč. Markom Majstorovićem i većim brojem drugih svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler.

Božansko srce

U svjetlu proslave Srca Isusova i misnih čitanja, u svojoj se propovijedi nadbiskup Barišić osobito osvrnuo na Boga koji je ljubav i koji je sve ljude iz ljubavi stvorio.

„Gospodin nas ljubi očinskom i majčinskom ljubavlju. I On sam se predstavlja da je Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju, dobrotom i vjernošću“, istaknuo je propovjednik kazavši kako Bog ljudima uvijek želi očitovati svoju ljubav.

Prema njegovim riječima, tu ljubav treba osluškivati i otkriti njezino bilo koje tuče i želi tući i u čovječjem srcu i nositi ga kroz život, poteškoće i križeve. Rekao je da su tu ljubav osluškivali i mnogi sveci, poput Sv. Arškog župnika i Sv. Margarete Marije Alacoque koja je pobožnost Srcu Isusovu na svoj način inicirala i promovirala.

Podsjetio je i na Isusa raspetog kojem su proboli srce – izvor njegove snage, srce puno Ljubavi. „Ljubav se ne može ubiti, Božanska nikako, ma ni ova naša ljudska koja ostaje snažna“, naglasio je nadbiskup Barišić nastavivši kako Bog svojom Božanskom ljubavlju želi iz svojeg srca preko vode i krvi, preko sakramenata, ljude utemeljiti u ljubavi, ukorijeniti u blizini i snazi da mogu živjeti pulsom te ljubavi Božje.


Crpsti snagu

„Doista, ne možemo ostati ravnodušni pred ovim izvorom Božanske ljubavi Srca Isusova jer je to original koji želi narušenu sliku u nama obnoviti. Imamo i svjedoka koji je na svoj način propovjedao i živio – sluga Božji nadbiskup Josip Stadler. Sjećate li se njegovih riječi? 'Nastojte jedino ljubiti ljubiti Gospodina Isusa, njegovo Srce jedino štovati i u njegovu Srcu srcem boraviti.' Imamo različite službe u našoj Crkvi. Svatko je ljubljen i pozvan na ljubav. Srce Isusovo je dan naše svećeničke duhovnosti“, naglasio je, između ostalog, nadbiskup poručivši kako je svaki svećenik s istog izvora natopljen ljubavlju, a svećenik je ljubav Srca Isusova. „Želimo danas na ovom izvoru obnoviti i osvježiti svoj poziv i poslanje, te svakodnevno crpsti snagu i vodu s tog izvora“, naveo je nadbiskup Barišić koji je spomenuo i važnost predstojećeg Trećeg nacionalnog susreta katoličkih obitelji (15. i 16. rujna u Splitu i Solinu). Pozvao je sve da se pridruže tom hodu te mole na tu nakanu.

Kraj njegove propovjedi bio je u znaku Stadlerovih riječi „Imajte srce djetinje prema Bogu, srce majčino prema bližnjemu, a sudačko prema sebi“ i molitve: „Isuse, blaga i ponizna srca, učini srca naša po srcu svojemu.“ Na kraju misnog slavlja kardinal Puljić zahvalio je nazočnima na sudjelovanju u proslavi poručivši da sa sobom ponesu duhovno bogatstvo ljubavi Srca Isusova.