Ilijaš

„Večer solidarnosti“ u Ilijašu


Kako ljudi mogu pokazati solidarnost, biti humani i oslonac osobama kojima je to potrebno, pokazao je i događaj „Večer solidarnosti“ koji je 17. svibnja upriličen u kino dvorani Kulturno-sportskog centra Ilijaš.

Foto: radioilijas.ba

Foto: radioilijas.ba

Tom prigodom prikupljeno je 1 250 KM, a riječ je o aktivnosti u sklopu kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe Da starost bude radost, koju realiziraju udruženo Udruga Srce za bližnje i Omladinska organizacija Carpe diem.

Program je otvorio harmonikaš Azmir Halilović, a nakon njega okupljenima se obratio pomoćnik načelnika za braniteljsko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš Nijaz Spahić. Zahvalio je svima koji su došli, te time iskazali svoju solidarnost. Istaknuo je kako ova općina broj 3 700 umirovljenika te kako ih većina živi od minimalne mirovine, kao i to da im je svaki vid podrške od velikog značaja.

Izvršna direktorica Udruge Srce za bližnje s. Magdalena Schildknecht koja je prije 22 godine došla u BiH – kako voli i sama kazati – u mirovnu misiju, u svom obraćanju napomenula je kako se projekt zove Promoviranje praktične solidarnosti sa starijim ljudima u potrebi. „Cilj projekta jest da na jednoj strani volontiranjem i na drugoj strani materijalnom podrškom podupiremo starije ljude u potrebi. Imamo dvije grane, jedan grana se odvija u Ilijašu, i to je dio Međugeneracijske solidarnosti, i u Sarajevu imamo odrasle volontere i volonterke koji pomažu nekome u svom susjedstvu. Naš zadatak je da stalno tragamo za ljudima kojima je pomoć potrebna i pravimo prilično detaljnu analizu kako bismo utvrdili jesu li i oni za projekt“, kazala je s. Magdalena istaknuvši kako je zadovoljna dosadašnjom realizacijom.

Predsjednica Omladinske organizacije Iskoristi dan – Carpe diem Elma Glamoč kazala je kako je Večer solidarnosti jedan od prvih događaja ove kampanje, koja za cilj ima upravo širiti društvenu solidarnost i pomagati starijim ljudima u potrebi. „Imamo 30 volontera koji su spremni odvojiti dio svog vremena i posvetiti se starijim ljudima koji su u potrebi. Nadamo se kako ćemo kroz ove događaje uspjeti prikupiti financijska sredstva za ostvarivanje potreba naših trenutnih korisnika. Situacije je takva da je sve više starih osoba koje su u potrebi i koje su usamljene. Bitno nam je širiti priču i ideju društvene solidarnosti, jer je to zaista nešto potrebno današnjem društvu“ poručila je Glamoč, javlja radioilijas.ba.

Tijekom prigodnog programa okupljeni su uživali u nekoliko točaka KUD-a Ilijaš, u razgovoru tijekom kojeg su se obratili ilijaški župnik dr. vlč. Ilija Marković, Ejub ef. Velić i paroh ilijaški Božidar Tanović, te u izvedbi pjesme Jedna si jedina Adne Gurde.

Nakon završetka programa nazočni su imali prigodu pogledati radove volontera koji su napravili makete, odnosno kroz njih su pokazali što je to korisnicima potrebno.

Dodajmo kako je kampanja Da starost bude radost osmišljena sa željom brinuti o starijim osobama koje se nalaze u socijalnoj i materijalnoj potrebi, koje su bolesne, osamljene i bez ikoga za podršku. Cilj je angažiranje zajednice, te kampanja pripada svima koji žele da starost bude jednako lijepo i harmonično razdoblje života kao i mladost.

J.P., KT