Velika Gospa u Osovi


U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osovi nadomak Žepča, svečano je proslavljen patron župe - Velika Gospa.

Foto: zepceonline.com

Foto: zepceonline.com

Svete mise su slavljene u 7,8 i 11 sati, a tisuće hodočasnika iz svih župa Žepačkog dekanata nazočilo je misama.

Svečano euharistijsko slavlje u 11:00 h uz koncelebraciju velikog broja svećenika, predvodio je fra Dario Udovičić, župnik u Ovčarevu. Okupljene vjernike na početku misnoga slavlja je pozdravio osovski župnik fra Antun Perković.

U propovijedi je, kako piše postaja.ba, fra Dario naglasio da je današnja svetkovina Uznesenja BDM u nebo posebna jer je Marija Majka Crkve i najsigurniji put koji vjernike vodi do Isusa Krista. "Njeno Uznesenje ne znači da je napustila svoj narod. U teološkom smislu nebo nije prostor koji se nalazi daleko od čovjeka, nego je na ovaj način Bog pokazao put običnom čovjeku, da poput Marije, putem kreposti, iskrenosti, poniznosti i jednostavnosti stigne do kraljevstva nebeskog. Marija treba biti radost, uzor i nada jer ovaj blagdan zapravo prikazuje ljudsku veličinu pred Bogom i Božijim očima, jer je današnja svetkovina vrijeme kada se treba radovati zbog slave koja ne zasljepljuje - nego je bliska vjernicima", rekao je Udovičić te na kraju propovijedi uputio dvije kratke poruke kojima je pozvao vjernike na promjenu života na bolje, a to su: "Bogu ništa nije nemoguće" i Elizabetin poklik: "Blažna ti što povjerova!“. 

Za proslavu patrona župa Osova se tradicionalno pripremala misama zornicama koje su se svakog jutra, od spomendana Gospe od Anđela do Velike Gospe, održavale u 6:00 h, a vjernici bi već od 5:00 h bili u crkvi, obavljali ispovijed i ispunjavali zavjete.

Osovska Gospa okupila je mnoštvo vjerničkog puka i ove godine, kako iz okolnih župa tako i onih koji žive i rada diljem svijeta, ali za ovaj blagdan žele biti u Gospinu zagrljaju i svom zavičaju

KT