Sarajevo

Veliki adventski vijenac postavljen ispred crkve u Briješću


Župljani najmanje sarajevske župe Sv. Leopolda Mandića koja se nalazi u prigradskom naselju Briješće, napravili su u župnom dvorištu veliki adventski vijenac po uzoru na onaj u austrijskom marijanskom svetištu u Mariazellu.

Kako je to već svojevrsna tradicija, svetu misu na Prvu nedjelju došašća, 2. prosinca, uz sudjelovanje 50-ak župljana, u Briješću su započeli okupljeni u župnom dvorištu oko velikog adventskog vijenca.

Dok je župnik vlč. Josip Vajdner uvodio u misno slavlje, prvu svijeću na vijencu upalio je član župnog pastoralnog vijeća i koordinator netom osnovanoga župnog Caritasa Dražen Sekulić.

Inače, veliki adventski vijenac pravljen je prema uzoru na onaj kojim se diči austrijsko marijansko svetište u Mariazellu. Raspona je 3,5 metra i ukrašen je s četiri velike (za četiri nedjelje došašća) i 24 male svijeće te svako jutro prije zornice u 6:30 h bude upaljena po jedna više kako bi vijenac zasjao u punom sjaju u Božićnoj noći.

Vjernička zajednica u Briješću broji 249 članova, a osim različitih nedaća i izazova koje dijele s ostalim Sarajlijama, raduje činjenica da još uvijek ima onih koji su voljni nesebično se dati i u izvanjskom očitovanju vjere kakvo je zasigurno pravljenje i molitveno okupljanje oko adventskoga vijenca u župnome dvorištu.

KT