VII. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame


U Međugorju je od 9. do 11. ožujka održan VII. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame Bosne i Hercegovine.

Seminar je okupio više od 100 framaša iz cijele BiH te četvero framaša iz Nacionalnog vijeća Frame Hrvatska, a održao se pod geslom Braćo mnogo smo obećali, ali je više obećano nama.

Seminar je počeo u petak, 9. ožujka, prijavljivanjem framaša te krunicom i slavljenjem sv. mise u crkvi Sv. Jakova nakon koje je uslijedila večera nakon koje je uslijedila večera u dvorcu kod Nansy i Patricka.

Program je započeo uvodnim pozdravima Doris Trogrlić, nacionalne predsjednice Frame BiH, fra Domagoja Šimića, nacionalnog duhovnog asistenta Frame BiH i Ana-Marije Marijanović, nacionalne voditeljice formacije Frame BiH.

Nakon pozdrava slijedilo je međusobno upoznavanje po grupama i prvo predavanje koje je imao fra Domagoj, a koje nosi isti naziv kao geslo ovogodišnjeg seminara. Fra Domagoj je istaknuo kako svako obećanje uključuje strpljivost, posebno kod Božjih obećanja, slobodu obećanja i povjerenje.

Drugi dan seminara započeo je zajedničkom molitvom. Prvo predavanje tog dana imao je Ivan Školka, nacionalni voditelj formacije Frame Hrvatska, a na temu Razdoblje priprave za obećanja. U svom predavanju Ivan nam je na originalan način govorio kako osoba koja daje obećanje više nije tu samo da nešto prima nego da daje bratstvu sve milosti koje ima. Istaknuo je kako je važno naglasiti i posvijestiti framašima što oni obećaju, da su dio Crkve i da je evanđelje naš način života, a sve što radimo da bude u istinskoj poniznosti.

Prije ručka Nansy i Patrick su svjedočili o svome obraćenju. Samo jedna Gospina poruka koju je Patrick slučajno pročitao u potpunosti je promijenila njegov život, a njihova životna priča nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Nakon pauze slijedilo je predavanje Ive Maros, područne voditeljice formacije Frame Bosne Srebrene. Naslov njenog predavanja bio je Važnost formacije. Iva nam je posvijestila kako je voditelj formacije odgajatelj i kako svi mi zapravo odgajamo jedni druge. Posebno je naglasila odvojene susrete, osluškivanje talenata framaša, praćenje aktualnosti i ozbiljno shvaćanje službe i poslanja koje imamo.

Nakon predavanja uslijedili su radovi po grupama te krunica i sv. misa u crkvi Sv. Jakova. Večer je završila krunicom na Podbrdu.

Kako piše portal Frame Posljednjeg dana predavanje je upriličila Ana Galić, nacionalna potpredsjednica Frame BiH. Kako koristiti svoje talente Ana nam je objasnila prispodobom o talentima i primjerima ljudi koji su u svome životu iskoristili svoje talente.

Nakon predavanja uslijedio je završni plenum i sv. misa te zajednički ručak nakon kojeg su se framaši obogaćeni novim iskustvima uputili svojim kućama.

Klaudija Vujica/ KT