Vitina proslavila nebeskog zaštitnika župe


Vjernička zajednica Sv. Paškala Bajlonskog Vitina, kod Ljubuškog u Hercegovini, 17. svibnja, proslavila je svoj patron.

Foto: Ana Ereš

Foto: Ana Ereš

Prije svete mise upriličena je procesija s kipom Sv. Paškala koja se kretala od župne crkve, do „grljevskog puta“, pa od glavne ceste natrag do crkve. Procesiju su predvodili ministranti s križom, potom mladi sa zastavama te školska djeca, framaši, svećenici, župni zbor i ostali vjernički puk.

Euharistiju je predslavio član Francuske franjevačke provincije fra Boris Barun, u koncelebraciji s devet svećenika, među kojima su bili: župnik fra Željko Grubišić i župni vikar fra Petar Ljubičić.

U propovijedi fra Boris je govorio o samoj skromnosti i pobožnosti Sv. Paške. Istaknuo je kako je njegova ljubav prema euharistiji bila tako žarka da ga nazivaju "serafom euharistije". Propovjednik je podsjetio kako su se tom svetcu pripisivala brojna čudesa te da u svetištu Lourdesu postoje tri vanjske kapelice, a jedna od njih je dobila ime po Sv. Paškalu.

Misno slavlje svojim je pjevanjem uveličao veliki župni zbor.

Inače, župa u Vitini za svog zaštitnika ima, u Crkvi u Hrvata slabo poznatog sveca, Paškala Bajlonskog, poniznog franjevačkog brata iz 16. st. Za svoju sužaštitnicu odabrali su Malu Gospu čijem se zagovoru utječu ne samo Vitinjani već i hodočasnici iz okolnih vjerničkih zajednica. Župa obuhvaća i mjesta Otok, Grabovnik i Proboj.

Iva Zadro, Ž.I., KT