Volonterska avantura nastavljena unatoč kiši


Drugog dana volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“ u subotu 26. rujna, diljem Vrhbosanske nadbiskupije nastavljene su volonterske aktivnosti, koje nisu mogli spriječiti ni loši vremenski uvjeti.

U Sarajevu, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. volonterski dan započeo je jutarnjom svetom misom, koju je u Centrovoj kapelici Sv. Ivana Pavla II., predvodio ravnatelj NCM-a vlč. Šimo Maršić u koncelebraciji s vlč. Damjanom Soldom, pastoralnim suradnikom u NCM-u.

Nakon duhovne okrjepe sudionici su imali zajednički doručak, a potom je uslijedio susret u auli.

Volontere je pozdravio koordinator akcije Josip Milanović, napravivši kratku evaluaciju na jučerašnji dan, te podsvijestivši im značaj samog imena akcije, stavivši naglasak da je riječ o 72-satnom djelovanju kojeg odlikuje beskompromisnost.

Potom je otkrio tko je od volontera na kojem zadatku, te su razvrstani na akcije: prikupljanja hrane u trgovačkim lancima Konzum i Mercator na četiri lokacije, spravljanja zimnice i izrade simboličnih darova za sve sudionike ovogodišnje akcije, a dio njih raspoređen je i na novu akciju sortiranja krumpira.

Nakon večere uslijedio je sportski susret u dvorani Renovabis, koji je predvodio djelatnik Centra Mario Tucaković. Večer je završena duhovnim programom u kapelici, tijekom kojeg je pročitana meditacija Očevo ljubavno pismo, kojeg su pjevanjem i sviranjem animirali sudionici akcije.

Također, u ovogodišnjoj akciji 72 sata bez kompromisa sudjeluju i volonteri, odnosno Prijatelji Malog Isusa iz župe Prozor zajedno sa s. Marinelom Zeko. Tako je njih 44 sudjelovalo u dva projekta. Jedni su u trgovinama prikupljali namirnice za najpotrebitije, dok je drugi dio prionuo pripremanju raznih delicija za zimnicu, koja će se potom, tijekom listopada prodavati na Misijskoj izložbi. Sredstva prikupljena tom prigodom ići će za pomoć misijama.

Drugog dana volonterske akcije volonteri SŠ-a Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku posjetili su Produženi boravak Čarobni svijet. Tamošnji mališani imali su priliku pogledati igrokaze Tračare i Zaljubitis, koje su za njih priredili volonteri, a koji oslikavaju svakodnevne situacije i dogodovštine iz školskih klupa. Pored druženja i igrokaza, mališani su i danas uživali u voćnoj užini koju je pripremila volonterska ekipa.

U Novom Travniku volonteri su, predvođeni župnikom župe Presvetog Trojstva don Antom Ledićem i s. Antonijom Lučić prikupljali namirnice za najpotrebitije u trgovačkim lancima Robot, Best i Konzum.

U Brusnici, inače prognaničkoj župi u kojoj trenutno boravi 20 vjernika, volonterski zadatak bio je uređenje i čišćenje liturgijskog prostora kao i župnog prostora za druženje vjernika, čemu su vrijedne volonterke ozbiljno pristupile uz podršku brusničkog župnika vlč. Ivana Dragičevića.

Akcija je nastavljena i u Gromiljaku, Frami Kiseljak, Odžaku i Domaljevcu, kojima zbog kiša nije klonuo volonterski duh.

U nedjelju, 27. rujna 72-satna volonterska avantura trebala bi biti privedena kraju.

J.P., KT