Kraljeva Sutjeska

XIII. hodočašće članova OFS-a Kraljici Katarini


U nedjelju, 24. listopada održano je tradicionalno XIII. hodočašće članova Franjevačkog svjetovnog reda – OFS-a iz cijele BiH Kraljici Katarini u Kraljevu Sutjesku. Na hodočašću je sudjelovalo oko 300 trećara iz 18 župa.

Foto: bosnasrebrena.ba

Foto: bosnasrebrena.ba

Uz čašćenje lika i djela kraljice Katarine, koja je i sama pripadala Trećem redu Sv. Franje, ovo je bila prilika da se na nacionalnoj razini obilježi 800. obljetnica prvog pravila OFS-a Memoriale Propositi ili Spomenice o načinu života koja je napisana 1221. te se smatra da je time i uspostavljen Treći red Sv. Franje, iako je Spomenicu službeno potvrdio 1289. papa Nikola IV. Na temelju Memoriale Propositi nastala su kasnija, revidirana Pravila života franjevačkih svjetovnjaka, pa i ovo današnje aktualno iz 1978. Upravo na to podsjetila je Ivana Vidović, nacionalna ministra OFS-a u BiH, u svom uvodom pozdravu: „Važno je uvijek iznova vraćati se na izvore i tražiti na početcima inspiraciju. Stoga potičem da uvijek iznova čitamo i razmatramo ove dokumente te u njima pronalazimo nadahnuće za svakodnevno življenje franjevačkog poziva.“

Nakon uvodnih pozdrava i molitve krunice, uslijedilo je sv. misno slavlje koje je predvodio fra Ivan Landeka, područni duhovni asistent Hercegovačkog bratstva OFS-a, uz koncelebraciju fra Željka Brkića, sutješkog gvardijana, fra Davora Petrovića, nacionalnog duhovnog asistenta OFS-a BiH te devet drugih svećenika.

Fra Ivan se u prigodnoj propovijedi najprije osvrnuo na pročitani ulomak iz Evanđelja te primijetio kako slijepac Isusa prepoznaje svojim srcem, dok ga mnogi nisu prepoznali pored zdravih očiju: „Tako da se možemo upitati, tko je zapravo pravi slijepac u današnjem Evanđelju? Slijepci su oni koji ne prepoznaju Isusa kao Spasitelja. U tim slijepcima i mi nerijetko prepoznajemo sami sebe. Stoga i mi danas sa slijepim Bartimejom molimo Isuse, Sine Davidov, smiluj nam se.“

U nastavku je naglasio kako je Bartimej spremno ustao i potrčao ususret Isusu, kada su mu rekli da je Isus čuo njegovu molitvu i da ga je pozvao: „I mi smo, braćo i sestre, danas čuli ove riječi – svatko u svome srcu – Ustani, zove te. Mogli smo ostati spavati, mogli smo biti negdje drugo, ali čuli smo upravo ovaj Isusov poziv preko naših bližnjih i došli smo ovdje u Kraljevu Sutjesku, gdje su se mnogi kroz tolika stoljeća okupljali, molili i tražili Isusovo milosrđe, da Ga i mi zamolimo snagu za ovaj život, za one koji su se preporučili u naše molitve, a mi članovi Prvog i Trećeg franjevačkog reda posebno i za naš Red, za cjelokupnu franjevačku obitelj da nam Gospodin da milost i snagu nasljedovati Ga po uzoru na Sv. Franju“, kazao je fra Ivan koji se u nastavku prisjetio života i djela kraljice Katarine.

Nakon sv. mise uslijedilo je bratsko druženje.

Kako stoji u priopćenju Nacionalnog vijeća OFS-a objavljenom na bosnasrebrena.ba, ovim putem, još jednom zahvaljuju samostanskoj zajednici u Kraljevoj Sutjesci, na čelu s gvardijanom fra Željkom Brkićem, na uvijek toploj dobrodošlici, sa željom da se naredne godine, 23. listopada na XIV. nacionalnom hodočašću OFS-a okupi još veći broj trećara.

J.P, KT