Sarajevo

Za đakone zaređeni Štefan Marković i Fabijan Štedul


U nedjelju, 28. listopada u sarajevskoj katedrali Srca Isusova upriličeno je đakonsko ređenje Štefana Markovića i Fabijana Štedula, vrhbosanskih bogoslova Nadbiskupskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“.

Svečano misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom i još 40-ak svećenika.
Na početku misnog slavlja vrhbosanski nadbiskup pozdravio je nazočne – suslavitelje, bogoslove, zajednicu iz koje su potekla dvojica novih đakona, kao i rodbinu, župnike i župljane iz župa vlč. Šefana i vlč. Fabijana te nazočne vjernike.

Nakon što su kandidati predstavljeni i za ređenje izabrani za red đakonata i prezbiterata, a kršćanski puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, vrhbosanski nadbiskup uputio je prigodnu homiliju.

Daj da rastemo u vjeri, nadi i ljubavi
„Današnja Riječ Božja je redovna koja se čita 30. nedjelje kroz godinu, međutim takva su čitanja nama divna potpora. U Bogu je naša radost, stado malo raspršeno. Bog je onaj koji nas okuplja, tješi, krijepi, liječi i jača. Na svoj način to je nama tako divna poruka u ovim uzburkanim vremenima da stavimo svoj oslonac na Božju providnost“, potaknuo je vrhbosanski nadbiskup.

Dalje je istaknuo kako je svima potreban rast u vjeri, nadi i ljubavi. „Zato želim u ovom trenutku da se radujem što se ova mjesna Crkva podmlađuje s dvojicom đakona, ne samo njih ohrabriti nego sve nas, da svi mi osjetimo potrebu vapiti kad nas Gospodinu upita: 'Što hoćeš da ti učinim?' – 'Daj da rastemo u vjeri, nadi i ljubavi, kako bi mogli svjedočiti, da bi mogli naviještati, kako bi mogli u stvarnosti unijeti više svjetla. Gospodine, daj da progledam očima vjere, da sve promatram očima vjere'. Nažalost, vrlo često nas zavodi zemaljština da počinjemo zemaljski promatrati“, upozorio je kard. Vinko.

Evo me
Nastavio je kako Bog svoje djelo izvodi po nama, ali ga prvo želi izvesti u nama kako bi vjerodostojno izvodio po nama. „'Da, evo me!' znači otvoriti se Bogu – Bogu koji svime upravlja. Bogu nije iz poniženja uzeti jednog malog čovjeka sa svim njegovima manama, ograničenjima, sa svim krhkostima i Bog hoće s takvim malim stvorenjem surađivati“, kazao je kardinal i potom se obratio novoređenicima.
„Prvo danas preuzimate da Crkva na vaša usta moli. Do sad ste učiti kako to moliti, taj časoslov naroda Božjega. Nažalost, kad god zanemarimo tu molitvu krademo Crkvi tu milost (...) Danas preuzimate celibat – beženstvo da bi bili raspoloživi cijelim bićem za kraljevstvo Božje“, podsjetio je između ostalog nadbiskup Vinko te na kraju podsvijestio đakonima kako preuzimaju na sebe da ostvare Isusovu zapovijed: „Molite Gospodara žetve“ i ostanu vjerodostojni.

Nakon propovjedi kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Kardinal Puljić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima za svećeništvo podijelio je sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć svojih župnika, obukli službenu liturgijsku odjeću te na kraju obreda primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

Današnjim ređenjem prihvatili su, kako im je to povjerila mjerodavna vlast, zadaće đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa. 

Tijekom mise pjevanje su, uz potporu svih okupljenih vjernika u sarajevskoj katedrali, animirali članovi neokatekumenske zajednice, a nakon svete mise upriličeno je zajedničko fotografiranje s nadbiskupom.

Novi đakoni

Vlč. Štefan Marković
Štefan je sin Marka i Luce r. Marčinković, iz Zagreba. Rođen je kao drugo od osmero djece, 9. travnja 1989. u Zagrebu. Neokatekumenski put upoznao je 2011., a u rujnu 2012. ušao je u sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći. Filozofsko-teološki studij započeo je u Zagrebu, a završio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao 2016. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 2017., a u službu čitača i akolite postavljen je 2018. Proveo je tri godine pastoralne prakse u Španjolskoj i Srbiji.

Vlč. Fabijan Štedul
Fabijan je sin Ivana i Mire r. Draganjac. Rođen je 28. prosinca 1991. u Zagrebu, kao drugo od dvoje djece. Neokatekumenski put upoznao je 2004. u Dugoj Resi, a u rujnu 2011. ušao je u sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći. Filozofsko-teološki studij započeo je i završio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao 2017. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 2015. U službu čitača postavljen je 2016. i u službu akolite 2017. Proveo je dvije godine pastoralne prakse u Španjolskoj.

Uskoro video prilog.
J.P.