Liskovica

Zajedničko slavlje dva zlatna bračna jubileja


U ratu potpuno raseljenoj i uništenoj župi Liskovica kod Mrkonjić Grada upriličeno je, 10. kolovoza, zajedničko slavlje dva zlatna bračna jubileja.

Bračni parovi iz te župe Jozo i Ruža Šestan te Jozo i Mande Crnoja, zajedno sa svojom djecom i unučadima, te rodbinom i prijateljima liturgijskim slavljem u novoizgrađenoj, nedovršenoj župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka željeli su Bogu zahvaliti za 50 godina svoga kršćanskog braka.

Misno slavlje predvodio je mons. Franjo Komarica u koncelebraciji s upraviteljem liskovačke župe vlč. Darkom Anušićem, župnikom mrkonjićgradskim.

Slavlje je započelo procesijom iz ponovno izgrađene župne dvorane, koju je pjevanjem i molitvom Gospinih litanija predvodio biskup Franjo i župnik Darko.

U crkvi je najprije župnik pozdravio zlatne Jubilarce, njihovu djecu, rodbinu i prijatelje kao i biskupa, izrazivši radost zbog tog «nesvakidašnjeg događaja».

I biskup se pridružio župnikovim riječima radosti . Ujedno je izrazio zahvalnost što su «sretni Jubilarci» željeli imati ovu iznimnu svečanost svoga života u svojoj rodnoj župi, gdje su se i vjenčali prije 50 godina.

U prigodnoj homiliji biskup Franjo je najprije podsjetio kako su se upravo „Jubilarci, uz još neke žive i one, u zadnje vrijeme preminule župljane, osobito zalagali i trudili oko ponovne izgradnje ove župne crkve“, u kojoj danas Bogu zahvaljuju za proteklih 50 godina zajedničkog plodnog bračnog života i ujedno „obnavljaju svoju bračnu prisegu vjernosti sve dok ih Gospodar života ne pozove sebi u vječnost“.

Zatim je na temelju svetopisamskih misnih čitanja naglasio samu srž uspjelog kršćanskog braka - ljubav, koja svoje izvorište ima u samom Bogu, koji je Ljubav i koji ljubavlju obasjava i dariva svoja ljubljena stvorenja, osobito ona koja se vjerom i odanošću otvaraju Božjem blagoslovu i pomoći.

Obodrio je sretne jubilarce da nastave i u daljnjem svome životu oslanjati se na Božju pomoć i utjehu te na majčinsku zaštitu Presvete Djevice, kao što su to činili tijekom višedesetljetnog izbivanja u drugim životnim sredinama: Njemačkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj, gdje su svoju djecu kršćanski odgojili i davali lijepo svjedočanstvo zajedničkog življenja kršćanskog braka, kako pred svojom djecom i unučadima, tako i pred župljanima s kojima su živjeli u novim sredinama.

Bračni par Jozo i Ruža Šestan imaju sedmero djece, 15 unučadi i jedno praunuče. A bračni par Jozo i Mande Crnoja imaju petero djece i također 15 unučadi.

Biskup je nakon homilije blagoslovio dva križa za oba bračna para, na kojima je svaki par položio zakletvu međusobne vjernosti. Blagoslovio je i poklon-krunice i molitvenike koje je jubilarcima, uz darovane križeve, također poklonio.

Misno slavlje su svojim skladnim i gromkim pjevanjem uveličali i brojna nazočna djeca, unučad, rodbina i prijatelji jubilaraca, javlja TABB.

Nakon misnog slavlja upriličena je u župnoj dvorani i pred njom svečana zajednička „gozba ljubavi“.

Zlatni jubilarci su prošlih godina uspjeli svojim vlastitim sredstvima obnoviti svoje u ratu porušene domove, a slično su učinili i čine još 50-ak i više obitelji, koji ne odustaju od povratka u svoja sela Donju i Gornju Liskovicu. Svi se oni čvrsto nadaju da će - uz pomoć dobrih ljudi moći nastaviti dovršetak svoje župne crkve, koja je istinsko srce njihove vjere, nade i obnove njihovih domova.

KT