Sarajevo

Zajedno nastojati tražiti put kojeg je Isus zadao

Završila Molitvena osmina za jedinstvo kršćana


Posljednjeg dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, 25. siječnja, u sarajevskoj Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, u večernjim satima, upriličena je Molitva za jedinstvo kršćana, služba čitanja i jektenija. Prigodnu propovijed uputio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić...

Završnog dana Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Sabornoj crkvi okupio se veći broj vjernika, svećenika, kako pravoslavnih tako i katoličkih te monaha, redovnica, redovnika i bogoslova.

Poslije pročitanih liturgijskih čitanja i nakon što je mitropolit dabrobosanski Hrizostom navijestio evanđelje, nadbiskup Puljić uputio je prigodnu propovijed te najprije napomenuo kako su ovogodišnju temu za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana odabrali predstavnici kršćanskih Crkvi na Malti i otoku Gozu.

"Priručnik za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana pripremila je ekumenska skupina 'Kršćani na Malti zajedno', a odobrila ga je međunarodna komisija sastavljena od predstavnika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Ekumenskog vijeća Crkvi", rekao je te istaknuo kako je odabrana tema Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje zapravo citat iz 28. poglavlja Djela apostolskih, u kojem se spominje brodolom apostola Pavla koji zajedno sa suputnicima dolazi na obalu Malte, gdje ostaje tri mjeseca, prije nastavka putovanja prema Rimu.

Ravnodušnost današnjeg svijeta

Nadalje je pojasnio da se u objašnjenju teme navodi se kako apostol Pavao u spomenutom izvještaju Djela apostolskih predstavlja kao "središte mira u nemiru".

"On, naime, zna da njegovim životom ne upravljaju sile ravnodušne prema njegovoj sudbini, već se nalazi u rukama Boga kojemu pripada i kojemu služi. (...) U raznim dijelovima svijeta mnogi se suočavaju s jednako opasnim putovanjima, kopnom i morem, u bijegu od prirodnih katastrofa, ratova i siromaštva, a koji put i pomodarstva", ustvrdio je kardinal i naglasio da tekst dalje govori o migrantima koji su izloženi utjecaju, ne samo prirodnih već i političkih, gospodarskih i ljudskih sila ravnodušnosti...

"Izvještaj Djela apostolskih stoga nas potiče da se zapitamo kao kršćani koji se zajedno suočavaju s migracijskom krizom: Jesmo li pod utjecajem sila ravnodušnosti. Slušajući medijske izvještaje o stradalima, potonulima u moru, poginulima od granatiranja velikih sila nad malim i siromašnim narodima, pomalo otupimo duhom i naviknemo se na tolika stradanja", rekao je te potom napomenuo da su razmatranja molitvene osmine usredotočena na tekst iz 27. i 28. poglavlja Djela apostolskih, a svaki je dan posvećen drugoj posebnoj temi: pomirenju, svjetlu, nadi, povjerenju, snazi, gostoljubivosti, obraćenju i velikodušnosti.

Da svi budu jedno

"Mi, u BiH smo na raskršću raznih interesnih sfera, gdje je čovjek, nažalost, sve manje vrijedan, iako znamo da je čovjek u središtu Božjeg stvaranja i Božjeg otkupljenja. Isus Krist nama kršćanima ostavlja oporuku u svojoj molitvi: da svi budu jedno kao što su on i Otac jedno, da i mi budemo s njime jedno i međusobno jedno", ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup napominjući kako zajednička molitva "nije put prozelitizma niti rušenje onoga što smo kroz povijest baštinili, nego želimo u središte staviti Gospodina Isus Krista Otkupitelja i Spasitelja, koji je izvor jedinstva".

"Krist je za otkup i spas  čovjeka svoj život položio kako bi u nama probudio to božansko čovjekoljublje. Govor ljubavi svaki čovjek i svaki narod razumije. Taj govor ljubavi u prvom redu prihvaća čovjeka, upoznaje ga i poštuje. To je put međusobne suradnje. U ovom vremenu globalizacije koja olako 'proguta osobu pojedinca', važno je ponovo upoznati Božje stavove prema čovjeku i činiti ih prisutnima navješćujući Božju Objavu. To će nas zbližiti jer je Božja Riječ izvor vjerničkog života. Slavlje Otajstava vjere – Sakramenata, hrani našu vjeru da budemo hrabri te se ne damo zasjeniti niti od populizma niti od relativizma, koji se u zadnje vrijeme u javnosti sve agresivnije nameću", rekao je kard. Puljić tvrdeći da je "naša molitva za put jedinstva molitva da budemo svjesniji svog zadatka, jači u izgradnji javnog mnijenja utemeljenog na načelima koja štite čovjeka i omogućuju da se ostvari u svom dostojanstvu djeteta Božjeg".

Potom je progovorio o progonu kršćana ističući statističke podatke o broju ubijenih i progonjenih te osvrnuvši se i na "nijemu javnost koja je oguglala na te strahote". Službene

"Te brojke govore o modernom brodolomu putovanja čovječanstva. Treba nam ono čovjekoljublje koje je Sv. Pavao doživio. Mi kršćani moramo biti odlučni i hrabri kako bi odbacili svaki oblik mržnje i isključivosti", rekao je te na kraju zahvalio visoko-preosvećenom mitropoliti Hrizostomu na raspoloživosti da zajedno nastoje tražiti put kojeg nam Isus zadao.

"Zahvaljujem na sudjelovanju i upućenoj besjedi na otvorenju ove molitvene osmine. Važno je da zajednički nastojimo raditi i svjedočiti Isusa Krista, unatoč svih javnih gibanja globalizacije, kako bi stavovi vjere bili prepoznatljiviji i ugrađivali se u javni život društva i svakog čovjeka. Neka ova naša suradnja bude poruka da je Božja riječ jača od ljudskih mjerila", rekao je kardinal na kraju.

Nakon Vjerovanja, Molitve za jedinstvo kršćana te otpusta nazočnima se obratio i gospodin Hrizostom. Zahvalio je kardinalu Puljiću te apostolskom nunciju mons. Luigi Pezzutu na dolasku.

"Možda smo ponekad zarobljenici prošlosti, ali nam je zadaća da budemo Božji, a onda braće naše. Neka nam Gospod da snage da zaista budemo svjedoci Božji slobodno u ovome svijetu, ne silom, ne pokazujući to nego živeći to jednako kao što dišemo kao što  živimo tako da svjedočimo svoju vjeru i slobodu i želju da budemo jedno u Kristu Gospodu. Kada će to biti? Top mora biti u ime Kristovo, da se u njegovo ime sabiramo ovdje ili u katedrali i da od njega tražimo ono što želimo. A to je izliječiti rane, procjepe i rascjepe da sjedinimo Crkvu Božju", rekao je, između ostaloga, mitropolit podsjećajući da se za 30-ak godina navršava 10 vjekova od velike šizme. Na kraju je potaknuo nazočne da svi zajedno rade na jedinstvu te poželio svima radost i zdravlje.

Molitveni susret skladnim pjevanjem uveličalo je Srpsko pjevačko društvo Sloga.

KT