Sarajevo

Zamijenjene kazaljke satova na katedrali


Nakon što je u veljači ove godine zbog vjetra pala jedna od kazaljki sa sata koji se nalazi na desnom zvoniku prvostolnice Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, u srijedu 22. svibnja, zamijenjene su sve kazaljke.

Radove na novim kazaljkama izvršila je tvrtka Grgurin iz Kaštel Gomilice u Hrvatskoj, koja je specijalizirana za urarske radove na zvonicima i crkvama. Kazaljke na zvoniku započeo je postavljati u 10:00 h radnik Božo Benić, a radovi su trajali nešto više od sat vremena.

Kako nam je potvrdio ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić sve kazaljke su se morale zamijeniti radi sigurnosti građana te njihove dotrajalosti. „Nakon što je pala jedna, primijećena je korozija i na ostalim kazaljkama. Zato su sve morale biti uklonjene i postavljene su nove“, rekao je preč. Pranjić.

Troškove zamijene kazaljki snosili su zajedno Grad Sarajevo i Vrhbosanska nadbiskupija.

Podsjetimo, zbog jakog vjetra, 23. veljače, kazaljka koja pokazuje minute s desnog zvonika pala je na tlo. Srećom nitko nije bio povrijeđen, jer se sve dogodilo u kasnim noćnim satima.

Sarajevska katedrala prije nekoliko godina

Za kraj dodajmo kako je gradnja katedrale započela 1884., a radovi su završeni 9. studenoga 1887. Posvećena je, nakon završetka unutarnjih radova i umjetničkog opremanja, 14. rujna 1889. Prvi vrhbosanski nadbiskup sl. Božji Josip Stadler (1843. – 1918.) najzaslužniji je za njezino podizanje, a njegov najbliži suradnik bio je arhitekt Josip pl. Vancaš (1859. – 1937.).

Pročelje prvostolnice upečatljivo je s dvama tornjevima od po 43 metra visine.

M.A., KT