Sarajevo

Započela nova sezona KMNL-a Vrhbosanske nadbiskupije


Nova sezona Katoličke malonogometne lige (KMNL) započela je, 8. veljače, okupljanjem momčadi iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) "Ivan Pavao II." u Sarajevu

Nakon kotizacija i dogovora uslijedila je sv. misa u kapelici Sv. Ivana Pavla II., koju je predslavio dr. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a, u koncelebraciji tri svećenika koji su došli u pratnji momčadi.

Na početku je nazočne pozdravio domaćin dr. Maršić te zahvalio na dolasku i spremnosti mladih, ali i njihovih župnika, za sudjelovanje u sportskom natjecanju i općenito programu NCM-a. Zahvalio je Mariu Tucakoviću, uposleniku centra i koordinatoru projekta KMNL-a, na organizaciji ovog natjecanja koje će trajati mjesec i pol.

U svojoj propovijedi dr. Šimo je najprije objasnio nazočnima misna čitanja u kojima je Salomon od Boga tražio pronicavost, poštenje, a ne bogatstvo ili dug život što je možda bilo za očekivati. Potom je potaknuo mlade da u svom životu budu mudri, da napuste loše društvo ako im ne odgovara. „Gajite nešto dobro u sebi. U sebi trebamo prepoznati Božje darove i talente te ih razvijati. Ako imate dar za sport i nogomet razvijajte ga. Sport je dobar i zbog nadmetanja i zdravlja, ali i moment da se učimo zajedništvu, solidarnosti, prijateljstvu te da pazimo na drugoga i ne budemo sebični. Ima puno vrijednosti koje se mogu naučiti kroz sport“, rekao je propovjednik naglašavajući da kad god igra nogomet osjeti razliku kada se igra sam ili u timu.  Napomenuo je nazočne da u utakmicama postoje posebna pravila te da je psovanje i srdžba posebice zabranjena. Poželio je da „sportska utakmica bude odmor, relaksacija i druženje kako bi se mladi odmakli od svojih svakodnevnih obveza“.

Na kraju mise jedan od sudionika prošlogodišnje sezone KMNL-a podijelio je svoja iskustva, a potom je koordinator Mario Tucaković dao korisne informacije mladim natjecateljima te predložio dogovor o tempu održavanja turnira.

Nakon misnog slavlja i okrjepe u sportskoj dvorani Renovabis započele su utakmice.

Ove godine su se na natjecanje prijavilo šest ekipa: župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup – Sarajevo; župa Sv. Ivan Krstitelj iz Jelaha, župa Sv. Antun Padovanski iz Žepča, župa Sv. Ante Padovanskog iz Čuklića, ekipa Frame Kreševo te momčad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Ovogodišnju sezonu otvorila je utakmica između ekipa iz Frame iz Kreševa i župe Čuklić.

NCM Ivan Pavao II. u okviru svojih pastoralnih programa za mlade i ove godine župama Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije ponudio je mogućnost sudjelovanja u projektu KMNL-a. Cilj nogometne lige je okupiti mlade različitih profila i dobi kroz malonogometne aktivnosti obogaćene kršćanskom porukom ljubavi i vjere u život.

Pobjednik ovog turnira koji će trajati mjesec i pol ide na završetak nacionalnog natjecanja KMNL-a Crkve u Hrvata, a mjesto održavanja će biti naknadno određeno

KT