Banja Luka

Započelo 78. redovito zasjedanje BK BiH


Nakon što su u ožujku zbog pandemije bili primorani otkazati održavanje svog redovitog proljetnog zasjedanja u Mostaru, biskupi BK BiH započeli su, 13. srpnja svoje 78. redovito zasjedanje, u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Zasjedanjem predsjeda nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a u sudjeluju svi članovi BK BiH i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije. Također, na početku se s biskupima susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

Najprije je kard. Puljić pozdravio sudionike te zahvalio domaćinu mons. Franji Komarici i njegovim suradnicima na čelu s pomoćnim biskupom mons. Markom Semrenom za gostoprimstvo. Također je zahvalio mons. Ratku Periću, koji upravlja Mostarsko-duvanjskom i Trebinjsko-mrkanskom biskupijom do ustoličenja novoimenovanog biskupa, na svekolikom sudjelovanju u radu BK BiH te izrazio dobrodošlicu mons. Petru Paliću i poželio mu blagoslovljen rad i dobru suradnju.

Tužni pokazatelji
Pošto je ukratko podsjetio na dnevni red zasjedanja, kardinal je kazao kako su tužni statistički pokazatelji o broju članova biskupijskih zajednica u BiH za 2019. jer se nastavlja opadanje broja vjernika. Kao razloge za takvo stanje naveo je, između ostalog: odumiranje starijeg svijeta koji je ostao ili se vratio u rodni kraj, zabrinjavajući pad nataliteta te tiho „curenje“ stanovnika BiH što posebno pogađa Hrvate kao najmanji od tri konstitutivna naroda u BiH. „Temeljni uzrok odlaska sigurno je ekonomske naravi, ali ima i političkih igara koje, nekada iz kulisa, a nekada i sasvim otvoreno, provode pojedine političke opcije ovisno od toga gdje je tko moćniji i brojniji“, kazao je nadbiskup Puljić te podsjetio na nedavni medijski linč tijekom kojeg su iskrivljivane nakane da u sarajevskoj katedrali mole za svoje pokojne i za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća.

Obraćanja biskupa
Riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je domaćin mons. Komarica, napominjući kako se ovo zasjedanje „održava u – do sada nezapamćenim – specifičnim okolnostima još uvijek aktualne pandemije koronavirusa“. Također je iznio i nekoliko aktualnih izazova, problema i poteškoća, s kojima se susreće mjesna Crkva banjolučka. „Uslijed sve teže ekonomske situacije i opće deprimirajuće društvene atmosfere u zemlji, svjedočimo u našim župama novom iseljavanju u druge zemlje radno sposobnog pučanstva, uključujući i cijele obitelji“, kazao je biskup Komarica koji je, između ostalog, također spomenuo i nespremnost kantonalne Vlade da srednju medicinsku školu i osnovnu školu Katoličkog školskog centra Ivan Pavao II. u Bihaću stavi na proračun pa je Banjolučka biskupija bila prisiljena ući u velike dugove te je sada primorana obustaviti daljnji rad te škole.

U svom pozdravu mons. Stipić je, među ostalim, čestitao mons. Tomi Vukšiću imenovanje za nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i mons. Paliću imenovanje za biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog te uputio riječi priznanja i zahvale biskupu mons. Periću za vođenje ove mjesne Crkve u teškim vremenima. Pošto je podsjetio i da je Splitsko-makarska nadbiskupija dobila nadbiskupa koadjutora u osobi mons. Dražena Kutleše, bivšeg svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije, mons. Stipić upoznao je biskupe s temama o kojima se raspravljalo tijekom 60. plenarnog zasjedanja Sabora HBK održanog u Zagrebu 8. i 9. lipnja.

„I na kraju, želio bih Vas kao apostolski administrator Križevačke eparhije, s radošću izvijestiti da smo u lipnju ove godine, blagoslovom Svete Stolice, vratili sjedište ordinarijata eparhije i rezidenciju ordinarija u Križevce, u biskupsku rezidenciju, uz našu katedralu, nakon što je više od 60 godina ordinarijat bio privremeno u Zagrebu. Koristim prigodu da Vas pozovem u pohod našem sjedištu u Križevcima. Želim Vam obilje Božjega blagoslova i nadahnuća u Vašem radu za boljitak i život Svete Crkve u Bosni i Hercegovini“, rekao je, uz ostalo, mons. Stipić.

Program zasjedanja
Tijekom zasjedanja, biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća predsjednika o radu svih vijeća, Komisija i tijela BK BiH u 2019. kao i izvješće o djelovanju Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela. Posebna tema zasjedanja bit će djelovanje Caritasa Bosne i Hercegovine, a biskupi će razgovarati i o pojedinim pitanjima u vezi s aktualnim stanjem u Crkvi i društvu u BiH.

Kako javlja KTA, na blagdan Sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke katedrale i biskupije, 15. srpnja bit će euharistijsko slavlje u katedrali u 10 sati. Predvodit će ga kardinal Vinko, a prigodnu propovijed uputit će pomoćni biskup banjolučki mons. Semren.

Budući da će zasjedanje završiti u večernjim satima 14. srpnja te da su na snazi ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa, neće biti organizirana uobičajena konferencija za novinstvo.

J.P., KT