Zapošljavanje osoba s invaliditetom – prepreke i mogućnosti


U okviru projekta SOCIETIES Caritas Bosne i Hercegovine pokrenuo je proces formiranja radnih skupina za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom. S tim u vezi, radna skupina u Mostaru je 20. rujna održala susret.

Foto: Caritas.ba

Foto: Caritas.ba

Cilj ovih radnih skupina je unaprijediti sudjelovanje i ulogu organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka, kao i razmijeniti znanja i iskustva ovih udruga i organizacija s javnim ustanovama o procesima socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i korespondirajući socijalnih politika. Tijekom proteklog razdoblja formirane su dvije radne skupine, i to u Mostaru i Tuzli.

Radna skupina u Mostaru održala je susret na temu Zapošljavanje osoba s invaliditetom – prepreke i mogućnosti, u suradnji s Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh.

Radna skupina okupila je predstavnike 15-ak nevladinih udruga, socijalnih poduzeća koja upošljavaju osobe s invaliditetom, ali i javnih ustanova i institucija. Tijekom susreta sudionicima je predstavljeno istraživanje o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom s posebnim osvrtom na zakonsku regulativu, ali i stavove poslodavaca i samih osoba s invaliditetom o preprekama i mogućnostima za zapošljavanje. Sudionici su u otvorenoj raspravi razgovarali o prezentiranom istraživanju, te dali svoje komentare kako bi se navedeno istraživanje prilagodilo stvarnom stanju na terenu, posebno se osvrćući na uzroke nezaposlenosti osoba s invaliditetom.

Sudionici ove radne skupine su koncem susreta načinili i detaljan popis ključnih preporuka i neophodnih mjera koje je potrebno provesti kako bi se olakšalo zapošljavanje osoba s invaliditetom. Popis preporuka i mjera uključuje promjenu zakonske regulative i pojedinih propisa, uspostavu evidencije nezaposlenih osoba s invaliditetom, reformu obrazovnog sustava prilagođenog osobama s invaliditetom s realnim potrebama na tržištu, kao i niz mjera za podizanje svijesti poslodavaca i samih osoba s invaliditetom o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Kako piše Caritas.ba do kraja 2018. planirana je organizacija 8 susreta radnih skupina za socijalnu uključenost osoba s invaliditetom na nivou Bosne i Hercegovine, a rezultati djelovanja, odnosno preporuke za kreiranje novih i redefiniranje postojećih socijalnih politika i zakonskih rješenja, će biti predstavljeni na nacionalnom forumu koji je planiran za travanj 2019. godine.

Projekt SOCIETIES (Potpora udrugama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju i u primjeni standarda EU u Jugoistočnoj Europi) provodi 16 partnerskih organizacija u 5 zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija, uz potporu stručnjaka iz Italije i Bugarske, predvođenih mrežom Caritasa. U Bosni i Hercegovini projekt se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te Centra za mentalno zdravlje Vitez. Predviđeno trajanje projekta je do konca 2019., a projekt je financiran sredstvima Europske Unije, u okviru programa Podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva.

KT