Sarajevo

Zasjedanje Austrijske Biskupske konferencije u BiH – izraz solidarnosti


Austrijska biskupska konferencija od 5. do 8. ožujka u Sarajevu održat će svoje redovito proljetno zasjedanje.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn

Domaćin austrijskim biskupima bit će Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine (BK BiH) na čelu s njezinim predsjednikom kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, koji prvo ovakvo zasjedanje u povijesti smatra snažnom porukom solidarnosti.

Zajednički susret Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započet će svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 4. ožujka u 18 sati u katedrali Srca Isusova. Predsjedat će i prigodnu propovijed uputiti predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup, a riječi dobrodošlice austrijskim biskupima u ime članova BK BiH i cijele Crkve u BiH uputit će kardinal Puljić. Tu nedjelju Crkva u Bosni i Hercegovini obilježava kao Nedjelju solidarnosti, a ujedno te nedjelja u Republici Hrvatskoj bit će organizirana akcija Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Austrijska biskupska konferencija i BK BiH održat će zajedničko zasjedanje u ponedjeljak, 5. ožujka u prijepodnevnim satima u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu nakon čega će austrijski biskupi sami nastaviti svoje redovito proljetno zasjedanje. Na zajedničkom zasjedanju sudjelovat će i apostolski nunciji iz Austrije i Bosne i Hercegovine mons. Peter-Stephan Zurbriggen i mons. Luigi Pezzuto, a domaćin biskupima na kraju zajedničkog zasjedanja bit će nuncij Pezzuto u Apostolskoj nuncijaturi.

Tijekom svoga boravka u glavnom gradu BiH delegacije austrijskih biskupa pohodit će pojedine institucije. Tako će delegacija biskupa predvođena kardinalima Schönbornom i Puljićem u srijedu, 7. ožujka posjetiti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine te razgovarati s vjerskim predstavnicima u njihovim sjedištima: mitropolitom dabrobosanskim gospodinom Hrizostomom, reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i predsjednikom Jevrejske zajednice BiH gospodinom Jakobom Fincijem.

Delegacija predvođena vojnim biskupima Wernerom Freistetterom i Tomom Vukšićem posjetit će sjedište EUFOR-a u sarajevskom naselju Butmir u kojem se nalaze i austrijski vojnici. Jedna delegacija u pratnji pomoćnog biskupa vrhbosanskog Pere Sudara razgovarat će s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom te posjetiti Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. i Dječji dom Egipat koji vode sestre Služavke Malog Isusa.

Biskupi će u ponedjeljak, 5. ožujka u 18 sati slaviti svetu misu u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda uz sudjelovanje zajednice Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Predsjedat će i propovijedati biskup iz Innsbrucka Hermann Glettler.

U utorak, 6. ožujka u biskupi će pohoditi Franjevačku teologiju te u 07.30 sati slaviti svetu misu gdje će im domaćin biti franjevačka zajednica na čelu s provincijalom fra Jozom Marinčićem. Predsjedat i propovijedati dopredsjednik Austrijske biskupske konferencije Franz Lackner, nadbiskup iz Salzburga.

Nakon što posjete Katolički školski centar Sv. Josip, biskupi će u srijedu, 7. ožujka u 18.30 sati slaviti misu u crkvi Kraljice krunice i svetištu Drinskih mučenica. Među pet Drinskih mučenica je i Austrijanka s. Berchmana Leidenix. Predsjedat će i propovijedati gradišćanski Hrvat mons. Egidije Živković, biskup iz Eisenstadta (Železno).

Prigodno primanje organizirat će i austrijski veleposlanik Martin Pammer. Biskupi će svoje zasjedanje završiti u četvrtak, 8. ožujka u 11 sati u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije konferencijom za novinstvo na kojoj će govoriti kardinal Schönborn i kardinal Puljić, javila je KTA.

KT