Zavjetna misa Gospi Koraćanskoj


Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom "Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada", okupila je u nedjelju 15. svibnja u župi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini 70-ak Koraćana i njihovih prijatelja.

Večernje misno slavlje predvodio je župnik u Svilaju fra Mladen Jozić, domaći sin. Uz župnika fra Ivana Marića koncelebrirali su fra Blažen Lipovac, također domaći sin i grkokatolički župnik u Derventi vlč. Franjo Sitnik.

Aktualizirajući evanđelje u kojemu Isus poziva na ljubav fra Mladen je u homiliji pojasnio kako "Gospodin želi da svi budemo bogoliki, odnosno Bogu koji je sama Ljubav, budemo što sličniji". Ustvrdio je kako smo kao "kršćani za to dovoljno osposobljeni te da trebamo skinuti sve maske kako bi to prepoznali te uz Božju pomoć mogli, ne samo oprostiti, nego i zaboraviti, i ljubiti svoje bližnje". "Vrlo je teško biti istinski kršćanin. Drugi nas moraju prepoznati po tome koliko ljubim jedni druge. U ovo vrijeme tolike mržnje, zavisti, ratova… to je moguće samo ako Bogu vjerujemo, ako smo s Njim, ako nam je uzor u životu Isus, ako nam je On na prvome mjestu. Vjera je ključ za naš kršćanski život. Samo s vjerom ćemo prepoznati da je moj bližnji slika i prilika Božja", rekao je uz ostalo fra Mladen te svojim Koraćanima na kraju poručio da "s vjerom da je Bog sama Ljubav i uz Gospin zagovor, pođu svojim domovima s odlukom da će se truditi u svom životu činiti sve novo".

Pred Gospinim kipom na kraju je mise fra Blažen predmolio litanije BDM i zavjetnu molitvu Gospi Koraćanskoj po kojoj je sve njezine župljane stavio pod zaštitu.

Uz razne nakane posebno su, kako na misi tako i u prigodnoj marijanskoj pobožnosti prije euharistije, molili za mir u svijetu i Ukrajini.

B. Lukačević, Ž.I., KT