Koraće

Zavjetna misa u Koraću


Brojne Koraćane, 15. svibnja, okupila je zavjetna misa pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha“, na kojoj inače već drugu godinu svakog 15. u mjesecu mole za duhovnu i materijalnu obnovu župe i cijele Bosanske Posavine.

Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića, fra Ivicu Pavlovića, fra Velimira Zirduma i plehanskog župnika i gvardijana fra Antu Tomasa misno slavlje predvodio je fra Blažen Lipovac, domaći sin.

U svojoj homiliji fra Blažen je podsvijestio veličinu Blažene Djevice Marije, naglasivši kako je ona bila neumorna i Majka nad svim majkama, i prva i nedostižna Isusova učenica. „Što više duša postaje puna Boga, to više postaje Bog svjetlosti duše. Što je tješnja veza s Bogom to je veća punina Božje mudrosti u vjerniku. U tom pravcu Marija je nedostižna. Jedina punina milosti! Jedina koja je ne samo od Boga primila svoj život, nego je i Bogu darovala svoj život. Jedina koja je osvijetljena silom Svevišnjega i na koju je Duh Sveti sišao. Slijedila je svoga Sina do kraja, i nije ga ostavila ni pod križem. Zato je bila, kako zapisa Sv. Epifanije iz Salamine 'neumrona prijateljica Isusova, prva učenica Gospodinova, prva i nedostaižna'“, kazao je između ostalog fra Blažen.

Na kraju je pozvao svoje Koraćane da im Marija bude uzor i u kršćanskom i u ljudskom životu, da se vrate svojim korijenima te da se u svim životnim situacijama raduju svjetlosti umjesto da proklinju tamu.

B.L./KT