Bosanska Posavina

Zavjetna misa u župi Uznesenja BDM u Koraću


U srijedu 15. siječnja u župi Koraće slavljena je zavjetna misa Gospi koju Koraćani slave svakog 15. dana u mjesecu već tri godine.

Pod geslom Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Koraću u Bosanskoj Posavini predvodio je fra Blažen Lipovac, domaći sin. Uz domaćeg župnika fra Ivana Marića koncelebrirali su svećenici iz okolnih mjesta: župnik u Kulini vlč. Mato Marijić,  župnik u Brusnici vlč. Juro Babić, i župnik u Kolibama vlč. Anton Čutura.

Povezujući blagdane božićnog vremena; od Božića, Svete Obitelji, Bogojavljenja do Krštenja Gospodinova u prigodnoj homiliji fra Blažen je progovorio o Marijinoj ulozi u povijesti spasenja. „Marija je mostobran preko kojega je Bog osvojio čovječanstvo i spasio ga. Bez Marije ne bi bilo spasenja. Vi ste žene poput Marije pozvane svoje majčinstvo ponuditi ovome svijetu kao spasenja, i to ne samo one žene koje su rodile, nego i one koje nemaju djecu. Ona - Majka početak je spašenoga i Bogom pomirenog čovječanstva. Ona  je početak boljega svijeta. Što je čovječanstvo u Adamu izgubilo u Kristu i Mariji još više je dobilo.  Marija je zastupnica čovjeka. Marija je početak novoga spasenja. Kao i svaka druga žena Marija je ponizno služila u svojoj obitelji. Ona nam treba biti uzor kako s Božjom pomoći i dostojanstvom proživjeti ovaj život“, neke su od poticajnih misli propovjednika fra Blažena. Podsjetivši kako joj za toliko toga ljudi trebaju neizmjerno zahvaljivati, pozvao je svoje Koraćane da mole Anđeoski pozdrav barem tri puta dnevno.

Oko 80 Koraćana sudjelovalo je u molitvi za obnovu njihovog ratom opustošenog kraja. Ovaj put došlo je i nekoliko hodočasnika iz župe Sv. Ivana Krstitelja iz Živinica kod Tuzle.

Slavlje je pjevanjem animirala s. Ivanka Darojković.

Župnik fra Ivan zahvalio je svojim župljanima što u sve većem broju dolaze na zavjetnu misu, ustvrdivši da tako konkretno pokazuju svoju ljubav prema rodnom kraju i svjedoče svoju vjeru.

Druženje su i ovoga puta nastavili u župnoj dvorani uz zajedničku večeru.  

B. Lukačević/KT