Komušina – Kondžilo

Zavjetno hodočašće štovatelja BDM čudotvorne medaljice


U svetištu Gospe Kondžilske, u župi Uznesenja BDM Komušina, 8. lipnja, održano je zavjetno hodočašće štovatelja BDM čudotvorne medaljice na razini Hrvatske Provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice.

Hodočasnike iz Zagreba, Osijeka, Nove Kapele, Štivice, sa Strmca te iz žepačkog kraja i svećenike koji su ih dopratili dočekao je i pozdravio vlč. Boris Salapić, župnik i čuvar svetišta. Posebno je pozdravio Marijine sestre s njihovom provincijalnom poglavaricom, s. Kajom Ljubas. Rekao je kako je kroz hodočašća vidljiva ljubav vjernika prema Gospi, a Gospa Kondžilska ovdje se štuje od davnine, kroz višestoljetnu odanost marijanskih hodočasnika  BDM.  Zamolio je Gospu da sve hodočasnike primi u svoje ruke i u svoje srce.

Zatim je započeo euharistijsko slavlje tijekom kojega je u svojoj propovijedi naglasio kako je važno utjecati se Mariji što je činio naš narod stoljećima. „Vrlo važno je i moliti. Duša koja moli povezana je s Bogom, ona razumije Božju blizinu i Bogu je draga“, kazao je te pozvao nazočne na nasljedovanje Marije i na spremno prihvaćanje Božje volje poput Marije: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi“.

Na kraju mise, provincijalna poglavarica Ljubas, zahvalila je Gospi za sve milosti toga dana, posebno za vrhunac susreta – svetu euharistiju, za vlč. Salapića i za svećenike koji su bili vjernicima na raspolaganju za svetu ispovijed. Podsjetila je na početke djelovanja Zajednice i tada mali broj štovatelja BDM čudotvorne medaljice, pa usporedila s današnjim, velikim brojem štovatelja. Zahvalila je Bogu za to djelo, rekavši kako su sestre samo posrednice koje osluškuju Božja nadahnuća, a Božjom milošću – djelo raste. Zahvalila je voditeljima skupina Zajednice štovatelja, posebno s. Magdaleni Barešić, koordinatorici Društva čudotvorne medaljice BDM, a onda i drugim časnim sestrama na pomoći: Jeleni, Ceciliji, Danijeli, Samueli, Martini i svima  koje su uvijek štovateljima na raspolaganju. Naglasila je kako je hrvatska Zajednica štovatelja postala članica Svjetske organizacije Društva čudotvorne medaljice na čelu sa Generalnim direktorom Društva o. Tomažom Mavričem koji je generalni superior Misijske Družbe Sv. Vinka Paulskog (CM) sa sjedištem u Rimu. S. Kaja podsjetila je na prošlogodišnji posjet potpredsjednika Svjetskog udruženja štovatelja BDM čudotvorne medaljice – o. Carola Pibera, CM, koji je tada  istaknuo svoje zadovoljstvo širenjem ove pobožnosti na našim prostorima i pomogao konkretnim savjetima kako pristupiti Društvu i djelovati kao dio njega.  S. Ljubas zahvalila je Bogu za to veliko djelo.

Predstavnice štovatelja BDM čudotvorne medaljice predale su zatim župniku Salapiću, prigodne darove.

Vjernici su se zatim uputili autobusima i pješice, na brdo Kondžilo, gdje ih je vlč. Boris upoznao s burnom i bogatom poviješću svetišta Gospe Kondžilske i s vrijednom Gospinom slikom. Rekao je kako je Kondžilo, odnosno Komušina, najveće i najpoznatije marijansko svetište u BiH, gdje se godišnje okuplja oko 50 000, a za svetkovinu Velike Gospe oko 30 000 hodočasnika.

Nakon zajedničke okrjepe, program zavjetnog hodočašća nastavljen je u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Komušini, duhovskom meditacijom, koju je pripremila s. Samuela Markanović. Okupljeni su izmolili i Vječnu devetnicu, zatim Posvetnu molitvu BDM i otpjevali himnu Gospi od Kondžila.

Višnja Mikić/ KT