Sarajevo

Završen posjet generalnog ministra Bosni Srebrenoj


Od 23. do 28. rujna generalni ministar fra Michael Anthony Perry bio je u posjetu Franjevačkoj provinciji Sv. Križa – Bosni Srebrenoj.

Posljednjeg dana posjeta generalni ministar u pratnji generalnog definitora i provincijskog tajnika fra Ivana Sesara obišao je institucije smještene u zgradi Franjevačkog samostana Sv. Križa na Kovačićima.

Prvi na rasporedu je bio posjet HKO-u Kruh sv. Ante, humanitarnoj organizaciji Provincije Bosne Srebrene. Goste su dočekali djelatnici Kruha Sv. Ante na čelu s ravnateljem fra Josom Oršolićem. On je kroz prezentaciju upoznao nazočne s djelatnostima ove organizacije te planovima za budućnost, a zatim su se pojedinačno predstavili i djelatnici te u kratkim crtama opisali svoje aktivnosti unutar Kruha sv. Ante. Uslijedio je obilazak uredskih prostorija Kruha sv. Ante, pučke kuhinje i Franjevačkog studentskog doma.

Posjet kompleksu na Kovačićima nastavio se u Franjevačkom medijskom centru gdje je goste sa svojim djelatnicima dočekao fra Janko Ćuro, ravnatelj Centra i glavni urednik revije Svjetlo riječi. U kratkim crtama upoznao je generalnog ministra s poviješću izdavačke djelatnosti provincije, a na osobit način s mjesečnom revijom Svjetlo riječi.

Potom je fra Michael posjetio ured humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS), gdje se susreo s direktoricom Debbie Shomberg i njezinim najbližim suradnicima. Razgovarali su o projektima koje ova organizacija trenutačno provodi na prostoru Bosne i Hercegovine.

Na kraju je generalni ministar posjetio i studio Radio Marije Bosne i Hercegovine gdje ga je dočekao direktor vlč. Mato Anić. Upoznao je gosta s programom ove medijske kuće, a fra Michael je slušateljima Radio Marije uputio i prigodnu poruku.

Na kraju posjeta generalni ministar je zajedno s generalnim definitorom fra Ivanom imao privatni sastanak s članovima Uprave Bosne Srebrene, na čelu s provincijalom fra Jozom Marinčićem. Tijekom tog susreta je rezimiran posjet Bosni Srebrenoj i zajednički se promišljalo o važnim pitanjima koja je potrebno rješavati na dobrobit te provincije.

Nakon upućenih oproštajnih riječi zahvale, zajedničkog ručka i slavlja uočnice Sv. Mihaela te imendanskih čestitki generalnom ministru, fra Michael je iz zračne luke Sarajevo u popodnevnim satima napustio BiH.

„Provincija Sv. Križa – Bosna Srebrena je zahvalna Bogu za ovaj bratski posjet generalnog ministra Reda, budući da se zadnji ovakav posjet generalnog ministra dogodio već davne 1982.“, istaknuli su na kraju franjevci Bosne Srebrene.

KT