Završena konferencija «Važnost jačanja međureligijskog dijaloga na lokalnom nivou u BiH»

Odbori za međureligijsku suradnju kao mreža ljudi za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u BiH


Nakon što su predstavljeni uspjesi projekta «Jačanje međureligijskog dijaloga u BiH» (SID), pokazani rezultati jačanja mreže Međureligijskog vijeća u BiH i podijeljene najbolje prakse, u večernjim satima 16. veljače zatvorena je dvodnevna konferencija.

Članice i članovi 15 odbora za međureligijsku suradnju - Orašje, Banja Luka, Livno, Žepče, Trebinje, Foča, Novi Travnik, Bugojno, Zenica, Bijeljina, Bihać, Brčko, Goražde, Doboj i Tuzla predstavili su uspješno provedene aktivnosti, a mladi su govorili o utiscima sa Samita mladih na Kozari koji je održan u rujnu 2018. te izveli predstavu forum teatra ne temu međuvršnjačkog nasilja.

«Poslije ove Konferencije imamo puno širu sliku o svemu onome što odbori na terenu rade. Drago mi je što svaki odbor ima svoj modalitet i način na koji funkcionira, jer ne postoji formula za međureligijski dijalog. Kada smo osnovali Međureligijsko vijeće, bili smo jedina takva organizacija u svijetu, danas ih je oko 120, ali bez ovako širokih programa. Sretan sam i ponosan da vidim mrežu ljudi, prijatelja koji se zalažu za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u BiH. Ovo nije kraj, već početak procesa u koji smo skupa krenuli», kazao je na zatvaranju dvodnevne Konferencije Igor Kožemjakin, stručni savjetnik MRV BiH.

Na dijelu konferencije sudjelovali su i vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH te predsjednik Skupštine MRV-a u BiH Husejin ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

KT