Sarajevo

Završni ispiti na Đakonskoj pastoralnoj godini


U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u utorak, 4. svibnja održani su završni ispiti za đakone koji su pohađali zajedničku Đakonsku pastoralnu godinu koju je organizirala BK-a BiH.

Završnom ispitu pristupilo je 18 od 20 đakona, dijecezanskih i redovničkih, koji su sudjelovali na predavanjima tijekom proteklih mjeseci, dok su dvojica bili opravdano odsutni.

Bili su podijeljeni u dvije skupine te su predviđenu materiju polagali pred dva ispitna povjerenstva. Prvo je bilo u sastavu: mons. Pavo Jurišić (predsjedatelj), mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski te apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanskog, mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije, a drugo: fra Miro Relota (predsjedatelj), vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. te preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije. Njima se pridružio i vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Svi kandidati su uspješno položili predviđenu materiju te su time priveli kraju Đakonsku pastoralnu godinu koja je u ovom obliku prvi put organizirana u Bosni i Hercegovini. Sastoja se od dva dijela: pet tjedana predavanja i jednog obilaska crkvenih institucija dok su u preostalom vremenu budući prezbiteri bili na praktikumu na župama gdje su imaližupnike mentore.

D. K., KT