Župa Dolac slavi 190 godina postojanja


Ove godine, na svetkovinu Velike Gospe župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu slavi 190 godina postojanja. Zbog svoje duge povijesti za Dolac se kaže da je "Majka lašvanskih župa".

U župi Dolac i ove se godine, 15. kolovoza, svečano slavi patron župe: Uznesenje Blažene djevice Marije. Svete mise trodnevnice su u u 18 sati.

U ponedjeljak na svetoj misi uočnici dolazi u pohod kip Gospe Fatimske koji će biti postavljen ispred oltara vjernicima za molitvu uz svetu misu uočnicu i na sam patron župe.

U utorak na sam patron slavit će se svete mise u 8 sati, zatim u 9 sati i svečana pučka misa pred vanjskim oltarom u 11 sati.

Prije svečane mise blagoslovit će se dva nova vitraja: Blažene djevice Marije i Svetog Ante sa djetetom Isusom.

Program prije pučke mise bit će u znaku molitve Gospi Fatimskoj za mir i ljubav u zemlji i cijelom svijetu.

Pozivamo  vjernike lašvanskoga kraja na proslavu Velike Gospe u župu Dolac, župu koja ove, 2017., slavi 190 godina postojanja.

Župa Dolac osnovana je 1827. nakon što je preneseno sjedište tadašnje lašvansko-travničke župe iz Guče Gore u Dolac. Guča Gora je potom postala mjesnom kapelanijom, a 1840. proglašena župom. Od dijelova dolačke župe formirano je tijekom 19. stoljeća nekoliko novih: osim Guče Gore, to su još: Ovčarevo, Brajkovići, Vitez, Bučići, Rankovići, Pećine, Travnik, te u najnovije vrijeme (1974) dijelom i Nova Bila.

Župa Dolac imala je 1877. 2 497 vjernika, a 1991.  4 200. Zbog ratnih stradanja i progona župa danas ima 2 972 vjernika.

Tvore ju naselja: Dolac, Brizik, Grahovik, Guvna, Nević Polje, Polje, Putičevo, Slimena, Stojkovići i Vilenica.

KT