Zenica

Župa Klopče proslavila svoj patron


U skladu s dugogodišnjom tradicijom u nedjelju koja je najbliža blagdanu Uzvišenja Sv. Križa istoimena župa u Klopču kraj Zenice upriličila je vanjsku proslavu svoga patrona.

Euharistijsko slavlje predslavio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. fra Slavko Slišković, u koncelebraciji pet svećenika među kojima je bio i župnik fra Pero Jurič. Sudjelovalo je oko 250 vjernika koje je na početku pozdravio župnik.

U prigodnoj propovijedi provincijal je najprije progovorio o povijesnom kontekstu blagdana Uzvišenja Sv. Križa te ustvrdio kako je sve započelo sa željom carice Jelene Križarice da pronađe križ na kojem je Isus raspet. Prema legendi pronašla je i mjesto raspeća te tri križa od kojih je jedan liječio ljude te su tako zaključili da je to onaj na kojem je Krist raspet. U nastavku je progovorio kako je Bog želio biti toliko blizak ljudima da je odabrao najstrašniju i najsramniju smrt za svoga sina. „Čovjek od dobra može napraviti zlo, dok je kod Boga drugačija logika te on smrti može dati život“, kazao je fra Slavko poručivši kako je križ alat ljudskoga spasenja. „Po drvu križa ne dolazi propast, nego spasenje“, zaključio je propovjednik.

Na kraju je riječi zahvale izrekao župnik Jurič, a zbog epidemiološke situacije s koronavirusom ove godine izostavljeno je narodno veselje. Međutim, prisutni su imali prigodu počastiti se i osvježiti pićem kojega su pripravili domaćini.

Vrijedi podsjetiti kako je župa Klopče jedna od pet zeničkih župa i jedina u Bosni i Hercegovini kojom pastoralno upravljaju oci dominikanci, a fra Pero, kojega od milja zovu Vatrica, je župnik više od 30 godina.

D. K., KT