Odžak

Župa u Odžaku proslavila svog naslovnika


Na blagdan Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja, 29. kolovoza župa Glavosijeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku u Bosanskoj Posavini, svečano je proslavila svoj patron.

Misu za bolesnike u jutarnjim satima u župnoj crkvi te središnje pučko misno slavlje u dvorištu župne crkve predvodio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević.

Pozdrav predsjedatelju misnog slavlja i petnaestorici koncelebranata, redovnicama i svim okupljenim vjernicima uputio je odžački župnik i doborski dekan preč. Jakov Filipović. Okupljene je pozvao da se uteknu u zagovor Sv. Ivana Krstitelja te zahvalio svima koji su doprinijeli u pripravi ove proslave, a osobito časnim sestrama franjevkama Marijinim misionarkama u Odžaku.

Na početku svete mise blagoslovljena je voda kojom su poškropljeni vjernici u znak kajanja, a nakon mise imali su prigodu blagoslovljenu vodu ponijeti svojim kućama.

U prigodnoj propovijedi mons. Tomašević kazao je kako časteći Sv. Ivana Krstitelja i sjećajući se njegove smrti zapravo se ne slavi njegovu smrt nego svršetak njegova svetog života i njegovu smrt koja vodi u život vječni. „Razmišljajući o životu i smrti Sv. Ivana Krstitelja i mi želimo postati svjesni da svi idemo prema smrti. U isto vrijeme želimo od ovog sveca učiti, kako ići kroz ovaj život prema smrti na način da poslije nje dođemo u vječni život“, kazao je mons. Tomašević potičući vjernike da od Sv. Ivana Krstitelja uvijek uče izabirati život i ono što vodi životu, te ići putem koji vodi Kristu, putem koji vodi u vječnost.

„Grijeh vodi u smrt i skreće nas s Božjega puta, s puta koji vodi u život vječni. Sv. Ivan Krstitelj bio je glasnik Božjega puta; glas koji je trajno pozivao na obraćenje, čišćenje od grijeha i povratak na Božju stazu“, rekao je mons. Ivo dodajući kako je Sv. Ivan bio beskompromisan kada je riječ o grijehu, te potaknuo sve okupljene da uvijek budu spremni čuti Božji glas koji ih na razne načine poziva i potiče na obraćenje i povratak na put koji vodi u život.

Tijekom svete mise liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod ravnanjem s. Agnješke.

Kako javlja KTA, nakon euharistijskog slavlja okupljeni su imali prigodu, u pastoralnom župnom centru, pogledati Izložbu replika posuda kostolačke kulture. Izložba je otvorena 12. kolovoza pod imenom Novi život starog hrasta u sklopu kulturne manifestacije Posavsko kolo. Riječ je o izložbi replika u abonosu izrađenih posuda kostolačkog doba, njih 33 različitih oblika i veličina, koje ručno izrađuje Ivo Jelušić iz mjesta Vojskova pokraj Odžak.

Dodajmo kako se župa za proslavu patrona pripravljala pobožnošću i trodnevnim misnim slavljima koja su predvodili i propovijedali: vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve Kraljice krunice i odgojitelj mladih u internatu Sveti Josip u Sarajevu; vlč. Marko Škraba, vrhbosanski svećenik na poslijediplomskom studiju liturgike u Rimu i vlč. Oliver Jerković, vrhbosanski svećenik na poslijediplomskom studiju ekumenske teologije u Münsteru.

KT