Župa u Solakovoj Kuli proslavila svoj patron


Župa Sv. Ilije proroka u Solakovoj Kuli kod Konjica, proslavila je svoj patron u nedjelju 18. srpnja. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi (na Selu) uz suslavlje mjesnog župnika, predslavio je domaći sin vlč. Ivo Tomić, župnik na Uzdolu.

Prigodnu propovijedi izrekao je mjesni župnik vlč. Ivan Ivančević.

U njoj je, među ostalim, poručio kako su čašćenje pojedinih starozavjetnih velikana prihvatili i kršćani, a među njima posebno mjesto zauzima Sv. Ilija. Zatim se osvrnuo na svetopisamska čitanja te je na osnovu njih istaknuo tri važne stvari: čudesan Božji postupak prema onima koji su u životu doživjeli neuspjeh i razočaranje; Ilijanu i Božju metodu proročke službe, te Božji postupak prema ljudima. „I mi smo danas poput proroka Ilije. Bog nas poziva da prekinemo s neuspjehom i započnemo iznova. Ne smijemo biti gromovi i munje, nego ona Božja dobrota i blagost“, poručio je vlč. Ivančević.

Poslije euharistijskog slavlja uslijedilo je druženje nazočnih vjernika u župnom dvorištu.

Župa Solakova Kula pripada Ramskom dekanau i posvećena je sv. Iliji Proroku. Kako je ova župa raseljena, a kako bi vjernici mogli doći i proslaviti patron, termin proslave, premješta se u najbližu nedjelju. Tako je bilo i 18. srpnja na Šesnaestu nedjelju kroz godinu.

Kao i ostale vjerničke zajednice u slivu Neretvice, i Solakova Kula teško je stradala u posljednjem ratu. Vjernici su razasuti diljem svijeta i upravo je proslava patrona, jedna od prilika kada se okupe oni koji su svoju ovozemaljsku egzistenciju pronašli negdje drugdje i oni koji su ostali odnosno vratili se na svoja ognjišta.

Marinko Rumbočić/ KT