Žurni poziv dragovoljcima za berbu grožđa


Voditelj Poljoprivredne zadruge „Podrumi Banjolučke biskupije“ vlč. Ilija Kelić uputio je poziv za pomoć s molbom za hitnom radnom akcijom spašavanja vinograda koji se nalazi u župi Mahovljani nedaleko od Banje Luke.

Kiša koja neprestano pada gotovo tri tjedna ometala je početak berbe, a kako je od četvrtka 21. rujna do subote 24. rujna najavljen prestanak padalina, vlč. Kelić poziva sve koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu kako bi se berba što prije obavila. U protivnom, s obzirom na najavljene obilnije padaline nakon 24. rujna, 35 tona grožđa će propasti. "Žurno su potrebni dragovoljci za sljedeća tri dana", navedeno je u apelu.  

Svi zainteresirani pojedinci i skupine koji žele pomoći mogu se prijaviti i sve potrebne informacije dobiti na broj telefona +387 65 806 090 ili facebook/instagram: biskupijski podrumi.

Podsjetimo kako je vlč. Kelić u lipnju 2022. također tražio pomoć mladih volontera za akciju spašavanje biskupijskog vinograda te je ona bila uspješna jer su se odazvali brojni mladi.

Inače, župa i vinograd se nalaze na upečatljivom brežuljku iznad aerodroma kod Laktaša nekih 25 km od Banje Luke. Mahovljani su nekadašnja talijanska župa jer su austrougarske vlasti 1903. tu naselili Talijane iz Tirola. U Drugom svjetskom ratu crkva, škola i župna kuća su srušeni, a većina talijanskog i ostalog katoličkog puka protjerana. Ono što je ostalo vjernika, protjerano je u posljednjem ratu kad je opet sve srušeno ili devastirano.

Potomci Talijana su 1998. pokrenuli obnovu i krčenje šume na biskupijskoj zemlji u namjeri da se podigne vinograd koji će pomoći financiranje Banjolučke biskupije. Tako je 2002. zasađen vinograd, međutim, nisu sakupljena potrebita sredstva za završetak svih pratećih zdanja te izgradnju adekvatnog vinskog podruma.

Kao privremeno rješenje podignut je šator u kojem se teškom mukom proizvodilo vino koje je jedva pokrivalo troškove. Tek 2019. su stvari pokrenute te je uz pomoć dobročinitelja izgrađen podrum, ali je pandemija koronavirusa spriječila prodaju vina koje je gotovo sve propalo.

J.M., KT