Zagreb

23. rođendan „Hrvatskoga katoličkog radija“


Predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvenih komunikacija, generalni tajnik HBK hvarski biskup Petar Palić slavio je u nedjelju, 17. svibnja u zgradi na zagrebačkom Ksaveru misu u povodu 23. obljetnice djelovanja „Hrvatskoga katoličkog radija“.

Foto: IKA

Foto: IKA

Koncelebrirali su ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i komunikolog dr. Jerko Valković.

Pozdravljajući na početku mise djelatnike Hrvatskoga katoličkog radijaHrvatske katoličke mreže, biskup Palić rekao je da, premda 23 godine nije veliko razdoblje, ipak za ovu mladu instituciju to je lijepi broj godina.

„U ovoj euharistiji želimo se zahvalno sjetiti svih ljudi koji su dali doprinos da bi HKR bio danas to što jest. Želimo moliti za sve pokojne djelatnike HKR-a i HBK-a. Želimo moliti za slušatelje i prijatelje HKR-a koji svojom molitvom i konkretnim doprinosom pridonosite da naš radio može živjeti i vršiti svoje poslanje. U ovoj misi želimo moliti za vas djelatnike pri Hrvatskoj katoličkoj mreži koji svojim radom, glasom, umijećem i onim što jeste pridonosite da se Božja poruka, Evanđelje, Isusova radosna vijest danas pronosi eterom“, rekao je biskup Palić, uvodeći u misu.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog evanđeoskog odlomka, biskup se u prigodnoj homiliji obratio djelatnicima u medijima Hrvatske biskupske konferencije, istaknuvši kako pastoralni naputak Papinskoga vijeća za društvene komunikacije Communio et progressio, koji neki nazivaju magna charta katoličkog nauka o sredstvima društvenog priopćavanja, prikazuje Krista kao, kako javlja IKA, „savršenog komunikatora“ i to: po didaktičkoj metodi koju je upotrebljavao, po savršenom darivanju samoga sebe (u euharistiji) i po darivanju svoga Duha Životvorca, boraveći trajno u Crkvi, koja je njegovo mistično tijelo.

„Čitajući Djela apostolska upravo učimo kako se Crkva ne rađa lijepa i gotova, nego to postaje stupnjevito. I taj razvoj Crkve se ne odnosi samo na službe u Crkvi, na bogoštovlje (...) Iskustvo koje smo proživjeli posljednjih mjeseci naučilo je nas, živu Crkvu, kako slušati i kako učiti (...) Duh Sveti je pokretačka snaga u Crkvi. Ne samo u Djelima apostolskim, nego i danas. To svjedoči i današnja 23. obljetnica našega Hrvatskog katoličkog radija. To je djelo započelo poticajom Duha Božjega, Duha Životvorca, koji čini da, kako kroz ove 23 godine, tako i danas mnoga naša braća i sestre, i vi koji radite, i oni koji slušaju, a danas gledaju ili čitaju razne sadržaje, mogu čuti navještaj i po svima vama osjetiti vašu ljubav: ljubav prema Isusu Kristu, ljubav prema Crkvi, ljubav prema svakom čovjeku. Primjer đakona Filipa neka nam bude poticaj da budemo neumorni navjestitelji Isusa Krista riječima, a još više životom“, potaknuo je biskup Palić.

„Evanđelje ne prepričava situaciju koju su prije 20 stoljeća doživjela jedanaestorica muškaraca, zatvoreni u dvorani. Današnje Evanđelje je napisano posebno za nas i uči nas da fizička komunikacija ima smisla samo ako posreduje ono što nije samo fizičko i jednostavno, nego puno intimnije i duboko, tj. duhovno. Ako nema duhovnoga zajedništva, fizička komunikacija ne uspijeva posredovati, postaje poremećena i mrtva. I zbog toga Isus apostolima obećava Duha Svetoga, Branitelja, Duha istine. Upravo Duh Sveti jamči apostolima i Crkvi danas stabilnu vezu, odnos koji ne počiva samo na fizičkoj prisutnosti. Svijet ne vidi Gospodina Isusa. Kršćanin pogledom vjere vidi dublje od fizičke prisutnosti, gleda 'unutra'. Istinite su riječi Uskrsloga: tko primi dar vjere, tko je spreman prihvatiti taj dar, može čitati vlastiti život i povijest na potpuno drugačiji način“, poručio je, među ostalim, mons. Palić.

Na kraju podsjetimo kako je Hrvatski katolički radio započeo je s emitiranjem 17. svibnja 1997., kada ga je blagoslovio i u rad pustio zagrebački nadbiskup Franjo kard. Kuharić.

Kolegama i suradnicima s HKR-a želimo obilje blagoslova i u daljnjem radu!

J.P., KT