Marija Bistrica

25. obljetnica Vojnog ordinarijata i 30. hodočašće vojske, policije i branitelja


Središnja proslava 25. obljetnice Vojnoga ordinarijata u RH održana je 2. listopada u okviru 30. hodočašća hrvatske vojske, policije i branitelja u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Foto: Antonio Šutalo

Foto: Antonio Šutalo

Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom kard. Bozanićem, vojnim ordinarijem u RH Jurom Bogdanom, potom umirovljenim, prvim vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Vojnoga ordinarijata u BiH Tomom Vukšićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom Matom Uzinićem, zadarskim nadbiskupom koadjutorom Milanom Zgrablićem, sisačkim biskupom Vladom Košićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, varaždinskim biskupom Božom Radošem, zagrebačkim pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, kotorskim biskupom Ivanom Štironjom, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije vlč. Franjom Frankopanom Velićem, generalnim vikarom Vojnoga ordinarijata vlč. Markom Medom, generalnim tajnikom HBK-a preč. Krunoslavom Novakom, provincijalima, biskupskim vikarima, vojnim i policijskim dekanima i kapelanima.

Uvodni pozdrav prije mise uputio je biskup Bogdan, istaknuvši kako je u četvrt stoljeća ta personalna biskupija nastojala „visoko držati stijeg i ostati vjerna svojemu poslanju“. Među ostalim, izrazio je osobitu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Sv. Ivanu Pavlu II. za priznanje Hrvatske i iskazanu blizinu koja je pokrenula val solidarnosti i međunarodnih priznanja, kao i za utemeljenje Vojnoga ordinarijata.

Nuncij Lingua u propovijedi je rekao kako se s velikom radošću i zahvalnošću ove godine obilježava srebrni jubilej Vojnog ordinarijata koji je osnovan za dušobrižništvo katoličkih vjernika, pripadnika oružnih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske. Obraćajući se vojnicima, redarstvenicima i drugim hodočasnicima, nuncij je primijetio kako oni i prije uspostave Vojnog ordinarijata, već 30 godina svake godine dolaze podno Marijinih nogu u nacionalno svetište u Mariji Bistrici, zahvaliti i izmoliti nove milosti. „Lijepo je znati da imamo mamu koja nikada ne zaboravlja svoju djecu i lijepo je sresti zahvalnu djecu koja se ne srame reći 'hvala' svojoj mami (…) Majke sve rade besplatno, od djece nikada ne traže da plate račun, ne očekuju ni 'hvala', a koliko toga čine a da to nitko ne primijeti i ne cijeni! Takva je također i Majka Božja prema nama“, kazao je mons. Lingua.

Primijetivši kako vojnici i policajci ponekad moraju upotrijebite silu kako bi se poštovao red, obranila domovina, a posebno oni najslabiji, nuncij je pojasnio: „To je vaša dužnost, jer zlo, nažalost, postoji i potreban je netko tko je zadužen da se poštuju pravila. Međutim, dopustite mi da vam kažem, pazite da vašu dužnost uvijek prati ljubav prema svima (...) Samo onaj koji istinski služi, ispunjavajući svoju dužnost iz ljubavi, taj živi punim životom, pa čak i ako se osjeća beskorisnim, jer ne vjeruje da je učinio nešto posebno osim ispunjavanja svoje dužnosti, Gospodin će ga nagraditi i učiniti da zauvijek živi. Primite naše iskreno 'hvala' za vaše služenje i 'oprostite' ako sam zlorabio vaše strpljenje“, zaključio je nuncij Lingua, prenosi IKA.

Na kraju mise nazočnima se obratio i predsjednik HBK-a nadbiskup Puljić. „Okupljeni danas u Nacionalnom Marijinom svetištu pitamo se što bi bila Crkva bez Marije? Bez Marije nade čovječanstva, bez Marije zore naše svagdanje ljudi bi tonuli u gluhoj noći. Marija nije izmišljena utjeha već stvarno darovana nada. Ona je zvijezda naše povijesti i ufanje naše budućnosti“, rekao je, među ostalim, nadbiskup Puljić zahvalivši biskupu Bogdanu uime članova HBK-a i drugih nazočnih biskupa na pozivu da sudjeluju u zahvalnom hodočašću.

Uz pripadnike vojske, policije i hrvatskih branitelja, pripadnike civilne zaštite i vatrogasaca, hodočašću su nazočili i predstavnici društveno-političkog života.

Zapovjednik 30. hodočašća u Mariju Bistricu bio je brigadni general Ivan Raos, a zamjenik zapovjednika glavni policijski savjetnik Josip Bukvić.

J.P., KT