33. Redovnički dani u Zagrebu


U organizaciji Hrvatske redovničke konferencije (HRK) 15. i 16. rujna u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi održavaju se 33. Redovnički dani

Središnja tema je Odgojno-obrazovno poslanje. Konstitutivna stvarnost redovničke karizme.

Pozdravljajući okupljenih stotinjak redovnica i redovnika, među kojima je bila i generalna glavarica Družbe Služavki Maloga Isusa s. Radoslava Radek i zamjenica vrhovne poglavarice Sestara milosrdnica s. Jelena Ikić, te nekoliko provincijalki i provincijala, voditelj Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica HRK fr. Anto Gavrić, OP je pojasnio odabir teme. Rekao je, kako je ona poziv na propitkivanje osobnih karizma redovničkih zajednica, a misao vodilja bile su riječi pape Franje iz jednog njegovog govora „da je obrazovanje oblik evangelizacije".

U ime franjevačke zajednice u Dubravi, okupljene je pozdravio gvardijan fra Svetozar Kraljević, OFM. Izražavajući radost da se Dani i ove godine održavaju u tom samostanu, svima je izrekao dobrodošlicu.

Kako javlja ika.hr redovnicama i redovnicima na početku Redovničkih dana obratio se i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Posebno se usredotočujući na temu skupa, rekao je „u središtu pozornosti je s jedne strane odgoj i obrazovanje, a s druge redovnička karizma koja se nikada ne smije izgubiti iz vida. Cilj ovih skupova je svakako trajna formacija redovnika i redovnica u odnosu na poslanje a još više u odnosu prema samima sebi". Biskup je posvijestio kako se redovnička formacija ne može svesti samo na redovničke dane ili na slične skupove unutar svojih redovničkih instituta.

„Ovakvi skupovi nam trebaju biti neka mala svjetla ili neki novi poticaji, a ono glavno kad je u pitanju formacija ostaje na svakome od nas", rekao je, te podsjetio: «Govori se o trajnoj, ne povremenoj formaciji. To znači da trajna formacija zahtjeva trajni rad na sebi, kao i na zajednici u kojoj se živi. Stoga je cilj ovoga skupa razmišljati o stanju i poslanju redovništva u životu naše Crkve danas. Uvijek je važno zagledati se iznutra u odnosu na vlastitu karizmu, ali i u odnosu na poslanje, odnosno djelovanje. U tom razmišljanju i promatranju nedvojbeno nam pomaže i glas učiteljstva Crkve, te je nužno posvetiti pozornost uputama koje nam Crkva šalje u smislu ostvarivanja kvalitetnijeg redovničkog života i poslanja".

To je biskup Križić potkrijepio naglascima dvojice posljednih papa, a posebno je spomenuo nestabilnost na koju ukazuje papa Franjo koja je vidljiva u redovničkom životu danas, te zahtjeva ozbiljnu formaciju.

Nakon uvodnoga dijela upriličena su dva predavanja

KT