Hrvatska

Akcija „72 sata bez kompromisa“ započela u 10 hrvatskih gradova


Početak volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“ koja će trajati do 21. listopada u 10 hrvatskih gradova: Splitu, Dubrovniku, Metkoviću, Sinju, Zadru, Zagrebu, Sisku, Slavonskom Brodu, Suhopolju i Osijeku najavljen je na konferenciji za medije 18. listopada u Splitu.

Uime organizatora okupljenima su se obratili Pero Mihaljević, član Nacionalnog vijeća 72 sata bez kompromisa, Mariela Milošević, koordinatorica projekta u Splitu i Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih SKAC_ST.

Istaknuli su kako je riječ o međunarodnom projektu koji se već petu godinu održava i u Hrvatskoj i svake godine okuplja sve veći broj mladih. Izdvojili su neke od zanimljivijih akcija koje će se u Splitu odvijati ovih dana. Između ostaloga, bit će tu akcija sa starijima i nemoćnima, s osobama s posebnim potrebama, ali i različitih socijalnih akcija kojima će se pomoći najpotrebnijim obiteljima u Splitu. Volonteri 72 sata bez kompromisa uključit će se i u akciju pošumljavanja Mosora – Boranka. To je samo mali dio od ukupno 50 akcija koje će odvijati u sljedeća tri dana na splitskom području. Na nacionalnoj razini, ove godine u projektu sudjeluje čak 10 gradova, s ukupno oko 3 000 volontera.

Okupljenima su se obratili i prorektor Sveučilišta u Splitu Goran Kardum, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita Magda Vrvilo, te savjetnica za kulturu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Meri Maretić. Svi su oni istaknuli važnost podrške institucija ovakvom projektu. Zahvalili su svim volonterima i organizatorima i zaželjeli uspješnu provedbu ovogodišnje akcije.

Kako javlja IKA, organizatori su zahvalili svim podupirateljima, od lokalne razine gdje su podršku projektu dali Sveučilište u Splitu, Studentski centar Split, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, do nacionalne razine gdje je svoju podršku i pokroviteljstvo nad projektom već treću godinu u nizu dala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U konačnici, još su jednom zahvalili svima koji su se kao volonteri uključili u projekt te su izrazili želju da se kroz ovaj projekt što više mladih uključi u redovito volontiranje.

KT