Otvoreno pismo predsjednicima za zabranu veličanja zločina

Besmisao obilježavanja „antifašističkog ustanka“


Prije točno 80 godina u Srbu, Borićevcu, Brotnji i okolnim selima u Lici, a onda i u Drvaru i Grahovu u BiH, isključivo Srbi pobili su najmanje 400 isključivo Hrvata civila.

Foto: Pixsell/Sisačka biskupija: Ivan Aralica, Josip Pečarić, mons. Vlado Košić, Ivan Tolj

Foto: Pixsell/Sisačka biskupija: Ivan Aralica, Josip Pečarić, mons. Vlado Košić, Ivan Tolj

Akademik Ivan Aralica, akademik Josip Pečarić, sisački biskup Vlado Košić i general Ivan Tolj uputili su u utorak 27. srpnja Predsjedniku Republike Hrvatske, Predsjedniku Hrvatskoga sabora i Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske otvoreno pismo u povodu obilježavanja „antifašističkog ustanka“, koje prenosimo u cijelosti kako ga donosi IKA.

Poštovani g. Predsjedniče RH,
Poštovani g. Predsjedniče Hrvatskog sabora,
Poštovani g. Predsjedniče Vlade RH,

Željeli bismo Vas upozoriti na besmisao današnjeg obilježavanja „antifašističkog ustanka“ u Srbu. To je na žalost postao službeni događaj u RH jer tu predstavu u Srbu svakog 27. srpnja podupire i plaća naša država, a na njoj sudjeluju i predstavnici Vlade RH i Hrvatskog sabora. Naime, prije točno 80 godina u Srbu, Borićevcu, Brotnji i okolnim selima u Lici, a onda i u Drvaru i Grahovu u BIH, isključivo Srbi pobili su najmanje 400 isključivo Hrvata civila. Ubojice su bili četnici i komunisti koji su trebali u dogovoru s talijanskim fašistima „očistiti“ te krajeve od hrvatskog stanovništva.

Ubili su i dva katolička svećenika Waldemara Maksimilijana Nestora i Jurja Gospodnetića, a poznato je da su u tom krvavom pohodu stradali i svi članovi obitelji Ivezić, među kojima i mala djeca. I kako se to može nazvati antifašizmom? Pa to je bio doslovno pravi fašistički pokolj. I zar to treba slaviti?

Poštovani, učinite nešto da se zabrani ovo veličanje zločina.

Ovim potpisivanjem zajedničkog pisma na najviše adrese u državi u tu svrhu želimo svrnuti pozornost odgovornih i sveukupne naše javnosti na besmisao ovog okupljanja u Srbu. Mislimo da je došlo vrijeme da se stane na kraj svim lažima i konačno sva naša hrvatska tragična povijest istinito predstavi sadašnjim i budućim naraštajima.

S poštovanjem

Ivan Aralica, akademik
Josip Pečarić, akademik
Vlado Košić, sisački biskup
Ivan Tolj, general HV

J.Vr.,KT