Vukovar

Bez istine i pravde nema stabilnog mira ni vraćanja povjerenja

Misa zadušnica na Dan sjećanja u Vukovaru


U srijedu, 18. studenoga, na Dan sjećanja na Memorijalnom spomen-groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru misu zadušnicu za sve stradale predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

Foto: Davor Javorović/Pixsell

Foto: Davor Javorović/Pixsell

U koncelebraciji su, između ostalih, bili nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić te desetak svećenika.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je istaknuo kako "nakon devet godina ponovo predvodi misu u Vukovaru i slavi je s istim osjećajima vjere". "Ovdje biti prisutan, znajući što se dogodilo, ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše. Spontano se u srcu budi poštovanje i osjećaj pouzdanja u Boga (...) iz pijeteta prema ovim nevinim žrtvama u povodu 29. obljetnice njihova stradanja. Po njima je ovaj grad postao simbol bola, ali i hrabrosti i vjernosti za slobodu čovjeka, naroda i Domovine. Ovdje posebno izražavam osjećaje solidarnosti sa svima koji su ranjeni gubitkom svojih najbližih", rekao je vrhbosanski nadbiskup i podsjetio kako su vjernici u Vukovar došli moliti za duše pokojnika.

Obnoviti vrjednovanje življenja sadašnjosti

"Ta nas molitva treba pročistiti od svake gorčine i negativnih naboja, koji se, po ljudsku, olako javljaju na ovim mjestima stradanja. Došli smo izraziti dužno poštovanje svim ovim žrtvama. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode, koju mi danas živimo i izgrađujemo", ustvrdio je i dodao da ćemo time obnoviti vrjednovanje življenja sadašnjosti.

Nadalje je dodao da bi se sačuvalo pročišćeno pamćenje i stvaralo ispravne preduvjete suživota, potrebno je imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom i činjenice promatrati kroz uzroke i posljedice.

"Bez istine i pravde nema stabilnog mira ni vraćanja povjerenja. Mržnja, čiji su plodovi ovi zločini, ne smije imati glavnu riječ", naglasio je nadbiskup Vinko i dodao da se ne može graditi proces pomirenja i povjerenja bez nutarnje katarze, koja se oslanja na Isusove riječi iz evanđelja: "Istina će vas osloboditi" (Iv 8,32).

"Unatoč snazi i moći laži, koja se služi svim sredstvima da izvrne i mitski prikaže prošlost, mi vjerujemo u pobjedu istine. A Krist je, odgovarajući jednom od svojih apostola, za sebe rekao: 'Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni' (Iv 14,6). Krist je naš put ako prihvaćamo svoj križ, križ svoga naroda i hrabro za Isusom hodimo", rekao je kardinal i podsjetio kako se u današnjem vremenu pojavljuju pojedinci koji bi relativizirali stradanja, jer tobože treba graditi povjerenje i stabilizaciju u regiji. Podsjetio je da sjećanje na žrtve nije u službi huškačke mašinerije nego je čuvanje vlastitog dostojanstva kojim se gaji ljudsko i vjerničko poštivanje nevinih žrtava.

"Nitko nema pravo - ni moćnici ovoga svijeta, ni pojedini domaći i svjetski mediji - dirati rane i bol onih koji krvare radi gubitka svojih najbližih. Ta gruda, koju Domovinom zovemo, posvećena je tolikim žrtvama", naglasio je i dodao da nije sramota zaplakati u svojoj boli, ali ta bol ne smije zaslijepiti nego nam pomoći da nadu u srcu i u životu nosimo.

Ustvrdio je kako nije potrebna mitologija niti lažna ideologija o Domovini te potaknuo nazočne da iz vjerničkog srca, puni pouzdanja u Boga, dignu glas protiv svakog manipuliranja žrtvama rata.

"Mi ne trebamo umnažati broj žrtava da bi pridobili svjetsku naklonost kao što to pojedini nameću u javnosti. Previše je i ova brojka stradalih koja nas je ovdje okupila (...) Mi moramo sami sebe vrjednovati, svoje voljeti i iz toga graditi poštivanje drugih i drugačijih", posvijestio je kard. Puljić i dodao da ničije žrtve ne treba ignorirati.

"Ovi mrtvi, koji život položiše, kao da nam poručuju: volite život i ne bojte se života! Tko njiše kolijevku, njiše budućnost svoga naroda", naglasio je vrhbosanski nadbiskup i kazao kako "mi moramo gnijezdo naše budućnosti – a to obitelj - ponovo doživjeti kao gnijezdo ljubavi, školu vjere i ljudskosti, gnijezdo koje jamči budućnost narodu i Crkvi".

Svoju propovijed završio je riječima da je "Krist uskrsli naša nada te da smo iz vjere Krista došli iskazati poštovanje ovim i svim žrtvama te istinski vjerovati u pobjedu dobra i svjesno se opredijeliti na stranu dobra".

Dodajmo da je misi zadušnici prethodila Kolona sjećanja - Križni put koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja toga grada koja je išla vukovarskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Dostojanstven program

Unatoč epidemiološkim mjerama kolona je okupila tisuće domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske, ali i BiH te inozemstva.

Inače, Dan sjećanja je započeo u ranim jutarnjim satima kada su učenici osnovnih škola zapali svijeće na Križnom putu. Potom je u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici upriličen prigodni program u izvedbi Klape Sveti Juraj HRM-a, Policijske klape Sveti Mihovil i glumca Darka Milasa.

Foto: Zaslon HRT-a

U popodnevnim satima u organizaciji Gradskog muzeja Vukovar te Sportsko ribolovne udruge grada upriličeno je puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje.

Ž.I., KT