Biskup Huzjak na 32. spomen-pohodu na Jazovku

Bilo im je oduzeto dostojanstvo, i ljudsko i kršćansko


Misu zadušnicu kod jame Jazovke predvodio je 22. lipnja bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, poručivši da graditi pravo društvo znači početi od sebe.

Spomen pohod na Jazovku

Spomen pohod na Jazovku

Na početku propovijedi podsjetio je na svjedočenje o prvom silasku u Jazovku karlovačkoga speleologa i istraživača Mladena Kuke, koji se pred tim strašnim prizorom ljudskih kostiju prvo pomolio. „Prva mu je misao obratiti se Bogu; uspostaviti odnos Boga i tih ljudi, kao žrtava totalitarnoga režima koji nije vodio računa ni o čovjeku niti o Bogu. Diljem naše somovine i šire susrećemo takva mjesta na kojima nam je prva misao molitva Bogu da njihovu patnju i muke koje su podnijeli pridruži svome križu. Kristov križ je poziv ljudima na obraćenje, poziv svakom čovjeku da u križu prepozna put vlastitoga obraćenja i spasenja, istaknuo je biskup Huzjak te nastvio:

„Na Jazovku dolazimo da bismo se ujedinili u molitvi i u euharistiji s tim žrtvama pred Bogom, da bismo postali jedno. U euharistiji se ujedinjuje Crkva zemaljska, putujuća, i ona nebeska, proslavljena; ujedinjuje se u Kristovoj žrtvi, muci i križu i poziva nas da sudjelujući u njoj budemo pripravni mijenjati sebe, pogledati u oči tim žrtvama i u njima prepoznati svoj život i budućnost. Jer, oni su stradali da bismo se mi danas uopće mogli okupiti na Jazovki, ili drugim takvim mjestima diljem domovine gdje su ljudi stradali, da bismo mogli u miru Gospodinu prikazati žrtvu. Jer, njima je to bilo uskraćeno, bilo im je oduzeto dostojanstvo, i ljudsko i kršćansko. To im dostojanstvo vraćamo prikazujući ih na oltar i moleći za njih Bogu“, istaknuo je propovjednik dometnuvši kako su oni koji su izvršili to zlo i oni koji su odlučivali bili ispunjeni strahom; opteretirili su svoje živote i savjesti, kao i svojih nasljednika, zlom i strahom.

„Kada po riječima Sv. Ivana Pavla II. nastojimo u molitvi i pouzdanju u Boga očistiti svoju memoriju, i to ne kao nepravedni zaborav bez kršćanskoga i ljudskoga dostojanstva, već je čistimo od mržnje i zla koji mogu zatrovati ljudsku dušu, što nas sprječava ići naprijed. Tim žrtvama treba dati njihovo mjesto u našim srcima i savjestima, u našoj molitvi, i našemu društvu i povijesti našega naroda i Domovine, treba im dati dostojan ukop“, istaknuo je biskup, poručujući da zlo ne može nikada donijeti dobro. „Zato molimo i za počinitelje da bi se obratili, Krist nas zove da pomognemo ljudima osloboditi se od zla, grijeha, jedino se tako može ići naprijed“, kazao je biksup te upozorio kako podjele samo produbljuju jaz, primjetivši kako se danas, nažalost, često podgrijavaju te podjele, ideološke razlike, prenosi IKA.

„Koliko će više biti nastojanja da društvo učinimo dobrim, plemenitim i pozitivnim, toliko će uspjeha biti“, poručio je biskup Huzjak, naglasivši kako je zadatak svih nas mijenjati društvo na bolje.

Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odaje se počast ubijenim pripadnicima hrvatskih vojnih postrojba koje su partizani bacili u tu jamu nakon bitke kod Krašića 1943., i nakon II. svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945., te ranjenicima, medicinskom osoblju i redovnicama odvedenim iz bolnica 1945. i poubijanim na tom stratištu. Spomen-pohod Jazovka tradicionalno se organizira 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe. Organizator je udruga Hrvatski obredni zdrug – Jazovka.

J.Vr.,KT