Sveti Ilija u Sincu

Biskup Bogović predslavio svečanu misu


U subotu 20. srpnja u srcu Gacke doline, Sincu svečano je proslavljena svetkovina nebeskog zaštitnika župe. Svečanu misu predslavio je gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović.

Suslavili su svećenici Otočkog dekanata na čelu s mjesnim župnikom Andrijom Kekićem te umirovljenim profesorom Teologije u Rijeci dr. Milanom Šimunovićem kao i fra Svetozarom Kraljevićem iz Hercegovačke franjevačke provincije. Misu je glazbom uzveličao mjesni zbor uz orguljašku pratnju s. Cecilije Pleša.

Biskup Bogović je, javlja IKA, u homiliji govorio o slici uskrsnulog Isusa u društvu dvojice velikana iz Staroga zavjeta, proroka Ilije i zakonodavca Mojsija. Mojsije je dao pravne okvire u obliku deset zapovijedi Božjih koje predstavljaju Božji zakon, dok je Ilija govorio i svjedočio kako treba živjeti. Iako su obojica služili narodu, imali su od njega neprilike. No, čovjek se učvršćuje upravo kroz nevolje, nikada nisu odbili Božje nakane i zato su bili velikani.

Oni su razgovarali o onome što će se dogoditi u Jeruzalemu, a što je Isus bez pogovora prihvatio. Njegovo uskrsnuće postalo je najveći događaj u povijesti. Primjer dvojice proroka je pokazatelj da Bog vodi svoje velikane kroz nevolje i nikada ih ne napušta. Predajući se u ruke Božje, mi pokazujemo snagu vjere, zaključio je biskup Bogović.

KT