Dubrovnik

Biskup Perić slavio misu u Svetištu Gospe od Milosrđa


Na blagdan Male Gospe u biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju u Dubrovniku središnje misno slavlje predvodio je biskup hercegovačkih biskupija mons. dr. Ratko Perić uz suslavlje dubrovačkog biskupa Mate Uzinića.

Biskup Perić na početku svoje propovijedi spomenuo je sve važne događaje u Gospinom životu koji se susreću u evanđelju. Počevši od navještenja Isusova rođenja, odlaska k rođakinji Elizabeti kod koje boravi tri mjeseca, Isusovog rođenja, bijega u Egipat, kronološki je vodio vjernike kroz važne događaje Marijina života sve do Kalvarije gdje ostaje sama sa svetim Ivanom. Posebno je naglasio Isusove riječi „Majko, evo ti sina“, gdje Isus misli na Sv. Ivana, i „Sine, evo ti majke“, kojima Isus svetom Ivanu i svim ljudima daje Gospu za majku.

Biskup je u propovijedi prikazao Mariju kao službenicu Božju koja u stopu prati svoga sina i posreduje između njega i ljudi. To Gospino milosrđe i posredovanje najbolje je, prema biskupovim riječima, pokazano na svadbi u Kani Galilejskoj kada je nestalo vina – posreduje kod Isusa koji čini čudo poslušavši majku.

Od 15 puta koliko se Marija spominje u evanđelju, najvažnija su tri. Upravo događaj na svadbi u Kani, kazao je biskup Perić, pokazuje Marijino milosrđe. „Ona ima milosrđe ali sama ne može pomoći, no ima onoga od koga će zatražiti pomoć, kod koga će posredovati a to je Isus. Marija zna da će Isus učiniti što treba i zato kaže: 'Što god vam kaže, učinite'“, podsjetio je propovjednik koji je istaknuo i drugi važan događaj, kada Isus propovijeda u Palestini, a prilazi mu žena i taknuta njegovim govorom kaže: „Blago majci koja te rodila.“ Isus joj na to odgovara: „Još su blaženiji koji slušaju i slijede Božju riječ i u životu je provode.“

Biskup se osvrnuo i na treći važan događaj – Kalvariju kada Isus s križa daje svoju majku da bude majka cijelog čovječanstva jer je tako Bog odredio i jer je Božja riječ iznad svega. Isus Mariji kaže: „Ženo, evo ti sina“. Ta riječ „žena“, naglasio je biskup Perić, je nešto veličanstveno. „To je biblijska žena koja se spominje već u 3. poglavlju biblijske knjige Postanka, doći će žena i porod njen satrt ce ti glavu. Marija je biblijska žena i majka sve Crkve i svega čovječanstva“, zaključio je biskup.

Misno slavlje pjesmom je pratio zbor svetišta Gospe od Milosrđa. Uz riječi pozdrava i zahvale sudionicima slavlja voditelj svetišta fra Stanko Dodig je pozvao okupljene vjernike da nakon mise donesu predmete nabožnog karaktera koje je blagoslovio.

Misna slavlja su se u svetištu odvijala od ranog jutra. Prva misa je slavljena u 4 sata ujutro i tijekom dana je služeno devet misa. Mnoštvo ljudi je hodočastilo iz raznih krajeva biskupije i pristupalo sakramentu pomirenja.

Za blagdan Male Gospe u svetištu je bila devetodnevna duhovna priprava koju su predvodili mladi kapucini fra Miljenko Vrabec i fra Mijo Šarčević.

KT