Svetvinčenat

Bl. Bulešić je u areni života pobijedio snagom vjere

Obljetnice Bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu


U Svetvinčentu, o proslavi 73. obljetnice mučeništva i 100 godina od rođenja Bl. Miroslava Bulešića, 24. kolovoza središnje svečano misno slavlje na glavnom mjesnom trgu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup metropolita mons. Marin Barišić.

biskupija-porecko-pulska.hr

biskupija-porecko-pulska.hr

Koncelebrirali su riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, porečki i pulski biskup i novoimenovani nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Dražen Kutleša, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, umirovljeni porečki i pulski biskup mons. Ivan Milovan i 80-ak svećenika iz raznih nad/biskupija. Lik blaženog Bulešića i ovom je prigodom okupio, obzirom na epidemiološku situaciju, veliki broj vjernika, pa je glavni mjesni trg u Svetvinčentu, zajedno s pokrajnjim ulicama, ove godine za središnje misno slavlje primio oko 1 500 hodočasnika.

Drveni sarkofag u kojemu se nalaze kosti Bl. Bulešića, koji se čuva u oltaru župne crkve, za ovu je misu izložen na prezbiteriju na trgu, a tijekom mise na oltaru je bio relikvijar s krvlju mučenika.

Uvodni pozdrav uputio je nadbiskup Kutleša, a nakon svetopisamskih čitanja i navještenoga Evanđelja, mons. Barišić izrekao je prigodnu propovijed.

Najprije je podsjetio na proslavu beatifikacije Bl. Bulešića 28. rujna 2013. te je naglasio kako je slavlje u Areni upućivalo simbolikom i stvarnošću na jednu širu, veću i suvremeniju arenu – na prostor Istre u vrijeme II. svjetskog rata. Spominjući ukratko životopis bl. Bulešića, predvoditelj je istaknuo kako je on u svojih 27 godina proživio bogat i plodan život s kojim se danas ponosi ne samo Istra, nego čitava Domovina kao i univerzalna Crkva.

Definiravši život i mučeništvo Bl. Miroslava u teološkoj perspektivi, propovjednik je istaknuo da je smrt za druge iz ljubavi najveći oblik ljubavi: „'Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje' (Iv 15,13). Bez takve ljubavi koja je spremna biti sjeme za život drugoga, roditeljska i majčinska ljubav bila bi ludost, ljubav branitelja prema Domovini bila bi tragedija, a don Miroslavovo mučeništvo poraz“, kazao je te je pri kraju homilije duboko i proniknuto povijesno aktualizirao život i djelovanje Bl. Bulešića. „Blaženi don Miroslav Bulešić svjedoči nam da u areni života ne smijemo i ne možemo ostati sebično i egocentrično pšenično zrno. Kao zrno, potrebno je pasti – umočiti se u stvarnost vremena i prostora. Ta stvarnost, taj teren nije uvijek mekan, obrađen i natopljen, nego je često tvrd, opor, bezvodan pa čak i nehuman. Teren je to našega osobnog, bračnog, obiteljskog i društvenog života. Tlo je to našega gospodarstva, politike, prosvjete, zdravstva, radnih mjesta, ustanova, ureda… Upravo tu nam je sijati, rasti i plodove donositi. Zbog opasnosti koje su ga vrebale i tvrdoće tla, mladom svećeniku Miroslavu govorili su da bježi i da ide preko granice. Spašavajući svoj život na taj način postao bi gubitnik. No, darivajući svoj život za Krista i za bližnje doživio je proslavu Kristova 'časa'. Zato ga i mi danas slavimo i njemu se molimo. Zahvalni smo našemu blaženiku don Miroslavu i Bl. Alojziju Stepincu što su u vrijeme nehumanih ideologija svojim svjedočenjem osvjetlali i spasili lice čovjeka“, poručio je. Mons. Marin.

Na kraju misnoga slavlja, prije završnog blagoslova, kako je objavljeno na mrežnoj stranici biskupija-porecko-pulska.hr, okupljenima se obratio svetvinčentski župnik vlč. Darko Zgrablić, koji je uz pozdrave i zahvale svima okupljenima napose istaknuo hodočasnike pješake koji su i ove godine pristigli u Svetvinčenat na središnje misno slavlje pješice iz raznih dijelova Istre.

Pjevanje je predvodio zbor pjevača iz dvije župa Pazinskoga dekanata, Staroga Pazina i Motovunskih Novaki, pod ravnanjem vlč. Rudija Korace, glazbenika i dugogodišnjeg koordinatora svih zbivanja vezanih uz liturgijsku glazbu u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

Središnjoj proslavi obljetnice mučeništva prethodile su, po mnogim župama diljem biskupije, kao i diljem Hrvatske, pobožnosti devetnice i trodnevnice Bl. M. Bulešiću, a trodnevnu duhovnu pripravu u Svetvinčentu prigodnim nagovorima uz večernja misna slavlja ove su godine predvodili fra Darko Tepert i fra Josip Vlašić iz pazinskoga franjevačkog samostana Pohođenja Marijina.

J.P., KT