Blato na Korčuli

Blagdan Marije Propetog Isusa Petković


Blagdan blažene Marije Propetoga Isusa Petković svečano je proslavljen 9. srpnja u njezinu rodnom mjestu u Blatu na otoku Korčuli. Misno slavlje uz sudjelovanje bratovština Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih, predvodio je mons. Egidije Živković, biskup Željezna.

U svečanom misnom slavlju suslavio je dubrovački biskup Mate Uzinić te šestorica svećenika.Već prema tradiciji, iz svetišta je krenula procesija s relikvijarom blažene Marije Propetog Isusa Petković kojeg je nosio biskup Živković, a procesiju su predvodili bratimi bratovština Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova i Svih svetih sa svojim procesionalnim raspelima i barjacima.

U propovijedi mons. Živković ocrtao lik blaženice kao uzora i ponosa Crkve u Hrvata i Katoličke Crkve uopće, s posebnim naglaskom na Mariju Petković kao majku, propeti križ čije je ime uzela i patnju. Promišljanje je počeo Gospinim hvalospjevom Veliča rekavši da je život i jedne i druge Marije bio prožet veličanjem Boga, uzvisivanjem neznatnih i siromašnih, a poniženjem oholih te slavljenjem milosrdnoga i svesilnoga Boga.

„Najumornija, ali i najsvetija bića ovoga svijeta su majke. Na zemlji imamo tjelesne majke, ali i duhovne majke, koje vode brigu kako za djecu, tako i za starije. To su naše časne sestre koje svoju ženstvenost uime Boga iskreno majčinski daruju svakome čovjeku kao što je to radila i utemeljiteljica sestara Kćeri Milosrđa Sv. Franje – Marija Propetog Isusa Petković na pet kontinenata“, ustvrdi je biskup Egidije uputivši na neumorno djelovanje blaženice među sirotinjom.

Potom je govorio o dimenziji križa u njezinu životu istaknuvši da je bila „propeta na križu svojih i redovničkih boli i kušnji“, ali je znala za kim poći. „Propeti Krist te je vodio, jer si mu duboko vjerovala da je On put, istina i život. Ti si mu dala svoju ruku, a On ti je dao svoju snagu. On ti je ulijevao nadu za bolje sutra. On te je razapinjao, ali i skidao s tvoga križa. Ti si primjer svima nama gdje čovjek mora stati, gdje se mora odmoriti, komu svoj život darovati i koga slijediti“, rekao je mons. Živković pozvavši vjernike da idu za Kristom ako se žele odmoriti.

Završavajući homiliju ukazao je na patnju koja smisao nalazi jedino u Bogu. „Živite i umrite s Bogom i s križem Propetoga Isusa u ruci kao vaša blaženica. Marijo Propetog Isusa, molim te učini nas sve dobrim majkama, solidarnim ljudima za siromašne duše i strpljivim u životu dok nas razapinju naši životni križevi“, zaključio je biskup Egidije zazvavši majčinski zagovor blaženice za nova duhovna zvanja.

Po završetku euharistijskog slavlja mons. Živković i svećenici su se u procesiji vratili u svetište, gdje su vjernici imali mogućnost čašćenja moći blaženice.

Svetoj misi je prethodio svečani program na plokati ispred župne crkve Svih svetih gdje je izveden je Blatski tanac i viteška igra Kumpanjija.

U prijepodnevnim satima na blaženičin blagdan prvu sv. misu predvodio je don Jonatan Gusmerotti, svećenik iz Argentine, a drugu don Josip Barišić, župnik župe Sv. Nikole u Čilipima – na ovom slavlju, uz brojne hodočasnike, sudjelovala je veća skupina medicinskih sestara i liječnika iz Omiša te jedan autobus djelatnika Caritasa iz Dubrovnika.

Inače, vjernici su se za proslavu blagdana Bl. Marije Propetog Petković pripremali devetnicom s bogatim duhovnim i kulturnim sadržajem.

KT/ika