Slavonski Brod

Blagdan Sv. Lovre u Slavonskom Brodu


Blagdan Sv. Lovre proslavljen je 10. kolovoza u Slavonskom Brodu na Gradskom groblju posvećenom tom svecu, kao i kapela u njegovu središtu.

Tradicionalnu misu na ovaj blagdan predvodio je fra Domagoj Šimunović, dugi niz godina na službi u brodskom franjevačkom samostanu. Uz domaćega župnika i dekana Ivana Lenića koncelebrirala su još petorica brodskih svećenika, javila je IKA.

U homiliji je fra Domagoj ukazao na važnost zajedništva s Gospodinom i jednih s drugima, a također i s pokojnima. „Svoju vjeru i zajedništvo s Gospodinom najbolje svjedočimo sudjelujući u euharistiji koja nas sjedinjuje s njim. Zajedništvo jedni s drugima svjedočimo ako podržavamo jedni druge, ako si znademo opraštati i pomagati. Zajedništvo pak razaramo svojim ogovaranjem, klevetanjem“, upozorio je fra Domagoj.

Potaknuo je vjernike da uče od svetaca kako konkretno svjedočiti svoju vjeru te čitaju Riječ Božju koja oplemenjuje dušu i pomaže rasti u krepostima. Pozvao ih je i da mole jer molitva čisti dušu. Posvijestio je također da je milostinja, koju su vjernici toga dana darivali za karitativne potrebe, također jedan od načina služenja Gospodinu.

Nakon mise više stotina okupljenih vjernika sa svećenicima su u procesiji pošli do grobljanske kapele obnovljene prošle godine. Župnik Lenić poručio je, između ostalog, kako su sveci naši prijatelji i subaštinici Kristovi. Oni su, nastavio je, naša braća i izvanredni dobročinitelji koji stoje uz nas, ljube nas, brižno za nas posreduju i na čudesan su način u zajedništvu s nama. Vlč. Lenić je nakon obredne molitve blagoslovio novu svečevu sliku, djelo akademske slikarice i restauratorice iz Varaždina Snježane Inkret.

Poslije molitve za sve pokojne na brodskom groblju svećenici su vjernicima bili na raspolaganju za pojedinačni blagoslov grobova njihovih najbližih, prenosi IKA.

KT