Bogdan: Crkva nije poduzeće koje se ravna prema načelima gospodarske isplativosti


Sveti Josip, zaštitnik hrvatskoga naroda slavljen je u subotu 8. lipnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misnom slavlju je prethodila svečana procesija od spomen križa Bedema ljubavi ispred Zapovjedništva hrvatske kopnene vojske do svetišta u kojem su sudjelovali vojnici noseći ratne zastave Hrvatske vojske, članovih povijesnih postrojbi HV-a, predstavnici dalmatinskih žudija, hrvatskih branitelja, karlovački svećenici te štovatelji svetog Josipa. Procesiju je vodio mons. Sente, uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra Ivo Tijardović Ciglenica Zagorska iz Svetog Križa Začretja.

U homiliji biskup Bogdan je između ostalog citirao sedamdeset i šesti psalam „Zavjetujte i izvršite zavjete Gospodinu, Bogu svojemu“ te zaključio kako je zasigurno Hrvatski sabor na svome zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine imao na umu ovaj savjet Svetoga pisma u tadašnjim iznimno teškim vremenima, kada se hrvatski narod našao na predziđu kršćanstva. U tim je okolnostima Sabor povjerio sudbinu hrvatskoga naroda zagovoru svetoga Josipa, izabravši vjernoga čuvara svete nazaretske Obitelji za zaštitnika Hrvatske.

„Danas, ovdje u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa u Karlovcu, spominjemo se toga čina. Spominjemo se plemenitoga zavjeta naših pradjedova i zahvaljujemo Bogu za pomoć i snagu koju nam je darovao po zagovoru svetoga Josipa tijekom proteklih stoljeća. Istodobno želimo obnoviti ovu svetu i pobožnu odluku i potvrditi da ćemo stupati Božjim putem pravednosti, ljubavi i mira.

Sveti Josip nam je u tome trostruki uzor: Josip je baštinik obećanja, a mi žitelji domovine Hrvatske također smo baštinici obećanja, a to je krsni zavjet naših pradjedova. Izbor svetoga Josipa za zaštitnika Hrvatske potiče nas da obnovljenim žarom prionemo uz Krista i njegovu Crkvu te životom i djelima potvrdimo što smo ustima ispovjedili. Procvat i napredak jednoga naroda nisu mogući bez čvrstoga duhovnog temelja. Evanđeoske vrednote oplemenjuju međuljudske odnose, pobuđuju osjetljivost za dostojanstvo ljudskoga života od začeća do prirodne smrti, obogaćuju široka polja znanosti i kulture i otvaraju nova obzorja ljudskoga razvoja.

U ovoj školi Evanđelja stasao je i naš hrvatski narod, o čemu svjedoče naši brojni sveci i blaženici. Kao kršćani i katolici, baštinici smo neizmjernoga potencijala, a to su darovi Duha Svetoga, karizme, koje nam Bog daje na izgrađivanje zajednice. Poput svetoga Josipa ostvarujmo mogućnosti koje nam Bog pruža u našem osobnom, obiteljskom i društvenom životu“, kazao je biskup Bogdan.

 „Josip osluškuje Božju riječ i uvijek je spreman primiti poticaje Duha Svetoga. Stoga se djelovanje nas kršćana u društvu ne smije svesti na puki izvanjski aktivizam koji pošto poto želi naići na pozitivan medijski odjek. Crkva nije poduzeće koje se ravna prema načelima gospodarske isplativosti ili marketinške privlačnosti.

Crkva je duhovna stvarnost, mistično Tijelo Kristovo, živi organizam, koji je na ovom svijetu klica i početak Kraljevstva Božjega. Stoga, svakom crkvenom djelovanju u svijetu mora prethoditi unutarnje razmatranje i okupljanje oko Božje riječi i svetih sakramenata, ponizno osluškivanje Božje volje i mudro razlučivanje znakova vremena. To će nam uspjeti ako budemo otvoreni poput Josipa i primimo Mariju u svoj dom, Djevicu i Majku, koja u sebi nosi utjelovljenu Božju Riječ“ kazao je okupljenima biskup Bogdan te izrekao molitvu:

 “Sveti Josipe, djevičanski oče Isusa Krista i zaručniče Blažene Djevice Marije, zagovaraj naš narod i našu hrvatsku Domovinu pred Licem Božjim. Budi nam čvrsti štit i predziđe pred navalama Zloga. Uči nas osluškivati Božji glas i vršiti Božju volju. Ukloni od nas svaku napast beznađa i malodušja. Učvrsti našu vjeru. Pomozi nam da kao kršćanski vjernici izvršimo svoje ljudsko i društveno poslanje. Budi s nama na smrtnome času. Kad zaklopimo svoje oči u lijepoj našoj Domovini povedi nas u Očev dom u zajedništvo života sa svima svetima u Vječnoj Domovini. Amen”.

U misnom slavlju, koje je animirao zbor Nacionalnog svetišta pod ravnanjem s. Blandine Rakarić i uz orguljsku pratnju mag. mus. Krešimira Klarića, sudjelovali su predstavnici gradskih, županijskih i državnih vlasti te mnoštvo vjernika iz različitih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

KT